Τι σημαίνει η αναβάθμιση Fitch: Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα και ποιες οι προκλήσεις της οικονομίας μας

     

    H Fitch Ratings: Προέβη στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από BB- σε BB. Έτσι η χώρα μας απέχει μόνο δυο σκαλοπάτια για τη απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

    Οι προσδοκίες για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Δεν μπορούσαν να   υπάρξουν πριν τον Σεπτέμβριο του 2019, παρόλο που είχαμε εξέλθει των μνημονίων. Ο λόγος είναι πως η  χώρα μας μέχρι τότε είχε capital controls.

    Τι σημαίνει ο όρος επενδυτική βαθμίδα: Είναι ένα επίπεδο από το οποίο και πάνω τα κρατικά ομόλογα  έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης  ως ομόλογα θελκτικά με καλή πιστοληπτική ικανότητα για τα οποία  δεν  υπάρχει υψηλός κίνδυνος αθέτησης. Αντίθετα όσο πιο χαμηλά στην βαθμολογία βρίσκεται μια χώρα, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους.

    Tα προηγούμενα χρόνια: H Ελλάδα είχε μια σειρά υποβαθμίσεων και κακών αξιολογήσεων η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αρνητική εικόνα της χώρας προς τις αγορές αλλά και το υψηλό κόστος δανεισμού. Η Ελλάδα έχασε την  πρόσβαση της στην αγορά διότι οι επενδυτές δεν αγόραζαν Ελληνικά ομόλογα.

    Η πρόσφατη  αναβάθμιση μας από τον οίκο Fitch:  Eίναι η υψηλότερη από το 2010. Κατά την διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα βρισκόταν στην χαμηλότερη κατηγορία, στα λεγόμενα Junk Bonds. Σήμερα η πορεία της χώρας είναι καλύτερη, παραμένοντας όμως δυο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σε όλες τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις όλων των οίκων.

    Άνοιξε τον δρόμο: H αναβάθμιση από την Fitch για την πιθανή έκδοση νέου ομολογιακού τίτλου. Για το 2020 η Ελλάδα δε  χρειάζεται να δανειστεί χρήματα για να αποπληρώσει  τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, αλλά θέλει να αποπληρώσει πρόωρα κάποια δάνεια για να αποδείξει στις αγορές και στους πιθανούς επενδυτές την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια βαθιά ύφεση.

    Οι κίνδυνοι: Η βασική αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων.  Έχει τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση το σχέδιο “Ηρακλής” έτσι ώστε οι τράπεζες να μειώσουν το ρίσκο τους.

    Στο μέλλον: Η Fitch Ratings προβλέπει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί από το 181%  του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 160% του ΑΕΠ  μέχρι το 2021. Εξάλλου προβλέπεται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας, κατά 2,5% για το 2020 και το 2021 πράγμα το οποίο θα δράσει θετικά στην ομαλή αποπληρωμή του χρέους. Όλα δείχνουν πως το τρέχον έτος θα αποτελέσει ορόσημο για την ανάκτηση του επενδυτικού βαθμού, η οποία υπολογίζεται ότι θα κλειδώσει το α’ εξάμηνο του 2021.

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή