Τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας μας εξηγεί με δικά του λόγια ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Στην εκτίμηση ότι ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ συνιστά μια έμπρακτη αναγνώριση του πρωταγωνιστικού γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Ουάσινγκτον.

«Όπως είδατε στην ανακοίνωση γίνεται ρητή μνεία στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το ηγετικό όραμα και τις προσπάθειες που έχουμε κάνει προς τη κατεύθυνση να γίνουμε πάροχος σταθερότητας στο πλαίσιο φυσικά και της υπεράσπισης των δικών μας εθνικών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα του Διαλόγου. Όπως είπε, αυτό που θεωρεί ως «βασικό κεκτημένο» από το Διάλογο είναι ότι αναγνωρίστηκε οηγετικός ρόλος της Ελλάδας, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει σε μια περιοχή που έχει αυξανόμενη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας τη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως αυτό που τον καθιστά ξεχωριστό σε σχέση με τις άλλες διμερείς κυβερνητικές συνεργασίες, όπως είναι οι μικτές διυπουργικές επιτροπές, είναι το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνει.

Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στη συμβολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς, όπως είπε, τόσο η αμερικανική όσο και η ελληνική πλευρά εξήραν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η οποία δημιούργησε τις συνθήκες για την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.