Τη σύνδεση της τουριστικής “ατμομηχανής” της ελληνικής οικονομίας με άλλους τομείς, τόνισε ο Μητσοτάκης στο ΣΕΤΕ

Μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία ισχυρή κυβέρνηση και μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σκοπεύουμε να απευθύνουμε πρόσκληση για μία πολιτική ενότητας και διεύρυνσης».

Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας αποτέλεσε «έκπληξη» ανέφερε ότι «δεν ήταν έκπληξη γιατί εδώ και 3,5 χρόνια, από τότε που εξελέγην ως πρόεδρος της ΝΔ είχα εισπράξει ένα μεγάλο και βαθύ αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μία πολιτική αλλαγή».

Αναφορικά με την 3η έκθεση της Κομισιόν ο ίδιος στάθηκε σε δύο βασικά σημεία. «Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται η τεράστια ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, κάτι το οποίο φωνάζουμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Η επισήμανση γίνεται τώρα με μεγάλη καθυστέρηση κι εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε προτάξει μία ατζέντα εμπροσθοβαρή. Ως προς τα δημοσιονομικά, θεωρούμε ότι η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ από τις αγορές ήταν εξαιρετικά θετική. Η ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση θα μας δώσει την ευκαιρία να πετύχουμε τους στόχους μας και τονίζουμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα.

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μέτρα τα οποία έρχονται τώρα -με υστεροβουλία- να ελαφρύνουν (όπως π.χ. σε σχέση με τη μή μείωση του αφορολόγητου) να επανέλθουν μετεκλογικά από την πίσω πόρτα. Αυτό που γίνεται την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή είναι πρωτοφανές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε σχέση με την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ωφέλιμες με την έννοια της αλλαγής της κυβέρνησης. «Ειδικά ο τουρισμός έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι έχει μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχει επιδείξει το παράδειγμα ενότητας κι έχει επιτύχει συνεννοήσεις με τους εργαζόμενους στον κλάδο. Μετά τις αυτοδιοκητικές εκλογές, έχουμε 12 νέους περιφερειάρχες με τους οποίους θα επιδιώξουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία εταιρική ταυτότητα κάτω από την ομπρέλα των Περιφερειών για την τουριστική ανάπτυξη και φυσικά να δοθεί έμφαση στον τομέα των υποδομών».

[more]

Σχετικά με τις υψηλές επιδόσεις του κλάδου την τελευταία εξαετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Αναγνωρίζω στον ελληνικό τουρισμό τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας των προηγούμενων ετών, ενώ υπήρξαν και οι γεωπολιτικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη, όμως στα ζωτικά ζητήματα του κλάδου δεν υπήρξε πρόοδος: Δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό ή την προσέλκυση επενδύσεων. Το Ελληνικό έχει πολεμηθεί με αβυσσαλέο τρόπο, ενώ μέχρι και η επένδυση των αεροδρομίων καθυστέρησε δύο χρόνια».

Στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να κάνει μια νέα κυβέρνηση, ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι τα πρόσφατα μέτρα, όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «είναι λειψή, άρα πρέπει να γίνει ολόκληρη. Σε ένα περιβάλλον υψηλών φορολογικών συντελεστών είναι νομοτελειακά βέβαια ότι αυξάνεται τη φοροδιαφυγή και θεωρούμε ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση.

Στους στόχους της ΝΔ είναι να υπάρξει μείωση ΦΠΑ, ώστε το τουριστικό πακέτο να μειωθεί σταδιακά στο 11%, μείωση φόρου στις επιχειρήσει από το 28% στο 20% εντός, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% κ.α.. Επιπλέον έχουμε κι ένα σχέδιο τολμηρό, όπου θα ανταλλάσσουμε συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους με περιβαλλοντικά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οκονομίας και θα παραμείνει έτσι. Αλλά δεν είναι μόνος του, θα πρέπει να υπάρχει σύζευξη και με άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων με τον πρωτογενή τομέα, με την τεχνολογία και τον πολιτισμό, με την εκπαίδευση, τον τομέα της ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι λάθος να βλέπουμε τον κλάδο ως ένα μεμονωμένο τομέα που αναπτύσσεται μόνος του. Η Ελλάδα για παράδειγμα θα έπρεπε να έχει το καλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο τουριστικών σπουδών στον κόσμο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή