Τι συζητείται για τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων- Ποιούς αφορά και από πότε θα ισχύσει

Όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και οι μειώσεις δαπανών που έχουν ήδη συζητηθεί για το 2019 και το 2020- θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε θα υπάρχει μια οριστική κατάληξη όλων σχετικών διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά κάποια από αυτά – όπως έχει πει από την αρχή-  θα έχουν σταδιακή υλοποίηση. Όπως, σταδιακή θα είναι και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και από το 24% στο 20% την επόμενη χρονιά.

«Αυτό που ξέρουν οι πολίτες είναι ότι εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουν ότι αυτό θα γίνει από το 2020. Για τις επιχειρήσεις η μείωση των φόρων θα γίνει το 2019 και θα ακολουθήσει και η μείωση που αφορά τα φυσικά πρόσωπα», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα πάντως με όσα είναι γνωστά, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στα εξής ζητήματα:

  • Το αφορολόγητο, όμως, θα παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.
  • Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τους εργαζόμενους από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
  • Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα και από μισθούς ή συντάξεις, ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα μειωθεί από το 22% στο 9%.
  • Προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Πως ευνοούνται όλοι οι εργαζόμενοι

Κρίσιμη παραμένει η απόφαση για εφαρμογή από το 2010 της δέσμευσης της κυβέρνησης να μειώσει τον πρώτο φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, από το 22% στο 9%. Αυτό το μέτρο ουσιαστικά δημιουργεί ένα καινούργιο κλιμάκιο μη φορολόγησης ή ελάχιστης φορολόγησης για τα εισοδήματα έως και τα 10.000 ευρώ. Και επιπλέον:

  • Ευνοεί το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές υψηλότερες του αφορολόγητου (8.680 ευρώ), αλλά και το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων – περισσότερο για όσους δηλώνουν ετησίως εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και λιγότερο για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως 20.000 ευρώ.

Με τη θέσπιση συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος από το αφορολόγητο όριο έως τα 10.000 ευρώ, ωφελημένα βγαίνουν όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δηλάδή:

  • Το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων με ατομικές αποδοχές άνω των 9.000 ευρώ ετησίως θα κερδίσουν έως και 180 ευρώ έκαστος. Το όφελος αυτό θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου. Ο αριθμός των ωφελούμενων είναι πολύ μεγάλος ξεπερνώντας τα 2,8 εκατομμύρια. Το δημοσιονομικό κόστος από την ελάφρυνση των μισθωτών θα είναι μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ.
  • Oι αυτοαπασχολούμενοι. ‘Ολοι ανεξαιρέτως θα έχουν οικονομικό όφελος το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1.300 ευρώ σε ετήσια βάση. Η εφαρμογή συντελεστή 9% θα ωφελήσει το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων, καθώς για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ προκύπτει όφελος 130 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος. Η έκπτωση μεγιστοποιείται σε όσους κερδίζουν από 10.000 ευρώ και πάνω σε ετήσια βάση. Το όφελος αυτό θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021 καθώς για τους αυτοαπασχολούμενους δεν υπάρχει παρακράτηση. Το δημοσιονομικό κόστος της έκπτωσης μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους μπορεί να ξεπεράσει τα 260 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο σε δύο προϋπολογισμούς.
  • Ειδικά για τους αγρότες, ο αριθμός των ωφελούμενων δεν θα είναι πολύ μεγάλος, καθώς είναι ελάχιστοι αυτοί που εμφανίζουν ατομικό εισόδημα άνω των 8.600 ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο και για τους αγρότες.

Το σενάριο της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης

Ένα εναλλακτικό σενάριο για την ελάφρυνση των φυσικών προσώπων αφορά στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι εισπράξεις από το συγκεκριμένο «χαράτσι» σε ετήσια βάση ανέρχονται περίπου στα 650 εκατ. ευρώ. Άρα η απόφαση για κατάργηση σε δύο ετήσιες δόσεις προϋποθέτει δημοσιονομικό χώρο 325 εκατ. ευρώ για το 2020 και 325 εκατ. ευρώ για το 2021.

Ωφελημένα θα βγουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν άμεσα το όφελος μέσω της παρακράτησης, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα περιμένουν και με αυτό το μέτρο μέχρι να εκδοθεί το εκκαθαριστικό του 2021.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το 2020, αλλά το ψηφισμένο μέτρο (αύξηση του ορίου απαλλαγής στα 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών) καταργήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα.

 

:

 

Καμία δημοσίευση για προβολή