Τι συζητούν στο Μαξίμου για τις εκλογές, τι περιμένουμε από την οικονομία και γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το νόμο της για τους απόδημους

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές

     

    Μειώνεται η φορολογία

    Παρά τας «πήγαινε – έλα» στα lockdown, η κυβέρνηση (δηλαδή το Μαξίμου) φαίνεται ότι ισορρόπησε το παιχνίδι στους 13+ πόντους διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Μητσοτάκη να εξακολουθεί να «ρίχνει» double score στον κ. Τσίπρα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαμε χθες (Pulse και Opinion Poll).

    Στα ενδιαφέροντα των δημοσκοπήσεων, σημειώνουμε την υψηλή αποδοχή από τους πολίτες των εμβολιασμών και την εκτίμησή τους για την επιτάχυνση και την οργάνωσή τους, την άποψή τους ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, την θετική στάση τους στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κράτους και τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    ***

    Αυτά από μόνα τους θα αρκούσαν στον κ. Μητσοτάκη για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο ο ίδιος το απέκλεισε κατηγορηματικά, θεωρώντας ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τις συνταγματικές προθεσμίες».

    Μόνο γι’ αυτό; Όσοι γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει την πεποίθηση ότι «τα καλύτερα» έρχονται και για τον τόπο και … για τον ίδιο. «Γιατί να πάμε σε εκλογές, πριν αρχίσουμε να εμφανίζουμε αποτελέσματα για τον κύριο λόγο που μας ψήφισαν» είναι η φράση κλειδί που τελειώνει κάθε συζήτηση περί εκλογών.

    Και φαίνεται ότι – σε μακροοικονομικό τουλάχιστον επίπεδο – η χώρα έχει μπροστά της καλύτερες ημέρες, με αξιόλογο σχέδιο ανάκαμψης και σταθερή εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν είναι μόνο τα νούμερα που μας δείχνει ο κ. Σταϊκούρας (οι προβλέψεις του για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 είναι 3,6%,  για το 2022, είναι 6,2% για το 2023 +4,1% το 2023 και το 2024 + 4,4%). Είναι και οι διεθνείς Οίκοι  που υποστηρίζουν επίσης ότι όντως εκεί πάνε, πάνω – κάτω, τα πράγματα).

    ***

     Δεν θα πάψουμε όμως να υποστηρίζουμε ότι μέχρι η πολυπόθητη ανάκαμψη χτυπήσει την πόρτα των νοικοκυριών θα περάσουμε από τη στενωπό της πρώτης «μετά covid» εποχής, όπου πολλοί μικροεπιχειρηματίες, μαγαζάτορες και εργαζόμενοι θα τα βρουν «σκούρα». Όταν “ανεβάσουν ρολά”, θα διαπιστώσουν ότι το Ταμείο είναι μείον και η στήριξη του κράτους έχει τα όριά της. Εκεί χρειάζεται η εφευρετικότητα του οικονομικού επιτελείου. Γιατί εκεί θα συναντήσουμε και τον λαϊκισμό…

    ***

    Μετά το Πάσχα θα έρθει στη Βουλή και η τροπολογία για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού. Μια τροπολογία που ξεκίνησε από μια γκάφα της αρμόδιας επί του θέματος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα που τείνει να ακυρώσει τη σημαντική (σχεδόν) ομοφωνία στη Βουλή για το εθνικό αυτό ζήτημα.

    Η συναίνεση που πέτυχε η κυβέρνηση με ένα εφικτό συμβιβασμό απόψεων όλων των κομμάτων, κινδυνεύει να χάσει τη σημασία της από μια τροπολογία (της ίδιας της κυβέρνησης) που – με αφορμή μία ανοησία της Κυρίας Τζάκρη – επιστρέφει το θέμα στις «κόκκινες γραμμές» της αντιπαράθεσης των κομμάτων στην πλάτη των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Είναι κεντρική κυβερνητική  άποψη η τροπολογία Βορίδη στο νόμο Θεοδωρικάκου ή κάπου τους ξέφυγε; Αποτελεί νέες ωριμότερες σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου ή φανερώνει διελκυστίνδα απόψεων, μέσα στη Νέα Δημοκρατία, μεταξύ εκείνων που επιζητούν συναινέσεις και εκείνων που επιμένουν στις αντιπαραθέσεις και τις διαχωριστικές γραμμές; Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε, γιατί δεν είναι μόνο σοβαρό αλλά έχει και πολιτικό τζόγο…

    Θοδωρής Καλούδης

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή