Τι θα αλλάξει στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν αν εκλεγεί ο γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα Τζο Μπάιντεν

H νίκη του Τζο Μπάιντεν σημαίνει πολλά για τις διχασμένες Ηνωμένες Πολιτείες

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε (στην Τουρκία) εκείνα τα στοιχεία της πολιτικής ηγεσίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πάρουμε περισσότερα από παλιά. Να τα ενθαρρύνουμε να είναι σε θέση να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν, όχι με πραξικόπημα… Οχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Με αυτή τη δήλωση  – την πρώτη μέρα του συνεδρίου του κόμματός του – ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνπ. Και άνοιξε την ερασμένη εβδομάδα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και στις δύο όχθες του Αιγαίου για τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Αμερική στα ελληνοτουρκικά μετά τον Ιανουάριο του 2021, εφόσον οι Δημοκφρατικόι πάρουν τον Λευκό Οίκο.

  • Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, όλα δείχνουν πως η ελληνική πρωτεύουσα μπορεί να προσδοκά μια αλλαγή στη δυναμική των σχέσεων του τριγώνου Αθήνα – Ουάσιγκτον – Αγκυρα, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι.

Ο αμερικανικός παράγοντας δεν έχει δείξει διατεθειμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρούσα κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο νυν πλανητάρχης έχοντας επιλέξει σε μια σειρά θεμάτων τον απομονωτισμό έχει αποδυναμώσει την υπερδύναμη, αφήνοντας χώρο σε ηγέτες σαν την καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Στροφή της διπλωματία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με Μπάιντεν

Μια εκλογή του Μπάιντεν, λοιπόν, θα σηματοδοτούσε – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων – τη στροφή σε μια πιο ενεργητική διπλωματία εκ μέρους των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνηθιζόταν στο προ Τραμπ παρελθόν.

Αυτή δεν θα είναι η μοναδική διαφορά. Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον τούρκο πρόεδρο. Ο Μπάιντεν, από την άλλη,  χαρακτηρίζει «αυτοκράτορα» τον Ερντογάν. Και στηρίζει δημόσια μια (εκλογική) ανατροπή του.

Παρότι οι επίμαχες δηλώσεις έγιναν προτού ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος – κατά τη διάρκεια των προκριματικών -, δίνουν μια ιδέα για την κατεύθυνση που εκείνος πιθανότατα θα επιλέξει αν βρεθεί στον Λευκό Οίκο. Μια κατεύθυνση που, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο επιθετική προς την Αγκυρα, θα είναι αντίθετη από του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν έχει κατά καιρούς εκφράσει θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που βρίσκονται στον αντίποδα των ερντογανικών επιδιώξεων, όταν οι απόψεις του Τραμπ σε ζητήματα που απασχολούν τον Ερντογάν, όπως η Λιβύη, η Συρία ή το ΝΑΤΟ, συμπίπτουν αρκετά. Οι θέσεις του Δημοκρατικού υποψήφιου προέδρου είναι – σύμφωνα με την ίδια ανάλυση – αρκετά «σταθερές», οπότε ο τούρκος πρόεδρος δύσκολα θα μπορέσει να τον μεταπείσει στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις, επομένως, που επικρατούν στην Αθήνα – αν και διατυπώνονται οφ δε ρέκορντ – θέλουν την εκλογή του γνωστού για τα φιλελληνικά του αισθήματα Μπάιντεν να ενισχύει την ελληνική πλευρά. Οι σχέσεις του, εξάλλου, με την Ομογένεια στις ΗΠΑ είναι γνωστές, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας του ελληνοαμερικανικού λόμπι μαζί του παραμένουν πάντα ανοιχτοί, σημειώνουν οι γνωρίζοντες.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή