Τι θα καθορίσει το ύψος  μείωσης της  προκαταβολής φόρου (από τα πιο άδικα και επαχθή μέτρα σε βάρος της επιχειρηματικότητας)

    Η μείωση της προκαταβολής φόρου : Είναι ένα από τα σενάρια ελάφρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Παραμένει ακόμη άγνωστο αν η μείωση θα εφαρμοστεί το 2020 ή το επόμενο έτος. Να υπενθυμίσουμε πως το 2019  οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες κατέβαλαν μικρότερο ύψος από το προβλεπόμενο 100% λόγω της απόφασης για έκπτωση κατά 5%.

    Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με σκοπό : Να αυξήσει την φορο-εισπραξιμότητα των κρατικών ταμείων στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης από την κρίση χρέους. Είναι από τα πιο άδικα και επαχθή μέτρα σε βάρος της επιχειρηματικότητας, καθώς οι ιδιοκτήτες  πρέπει  να προκαταβάλλουν τον φόρο του επόμενου χρόνου, με το σενάριο ότι τα έσοδα τους θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα, στην περίπτωση εμφάνισης χαμηλότερης κερδοφορίας, οι επιχειρηματίες  πρέπει να περιμένουν τον επόμενο χρόνο για να τους επιστραφούν τα χρήματα τους. Στην περίπτωση πάλι  που  η επιχείρηση έχει μεγαλύτερη κερδοφορία,  τότε πρέπει  να καταβάλουν επιπλέον φόρο ανάλογο της αύξησης των κερδών. .

    Η  επιχειρηματική αβεβαιότητα : Αυξάνεται από την έλευση της πανδημίας. Είναι εύλογο επομένως να μειωθεί η προκαταβολή φόρου για να ενισχύσει την ρευστότητα και την βιωσιμότητα, να  ελαττώσει το άγχος αλλά και τον  πιστωτικό κίνδυνο των Ελληνικών εταιρειών.  Εξάλλου ήταν ήδη προγραμματισμένο , πως τα επόμενα έτη θα μειωνόταν το ποσοστό καταβολής  του φόρου. Σήμερα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η μείωση   που θα επιτευχθεί μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή του αρχικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρξει περαιτέρω  βοήθεια στην αγορά.

    Από τι θα εξαρτηθεί το ποσοστό της μείωσης : Ο υπολογισμός των  βραχυπρόθεσμων απωλειών στην οικονομία και οι προβλέψεις της ύφεσης για τα επόμενα 2 έτη, είναι οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι  θα κρίνουν  πόσο πρέπει να μειωθεί η προκαταβολή φόρου, καθώς και το ύψος άλλων φορολογικών μειώσεων που σχεδιάζονται από το Κυβερνητικό επιτελείο.

    Τα οφέλη της μείωσης προκαταβολής στην ανάπτυξη : Eκτός από την ρευστότητα των επιχειρήσεων και την τσέπη των πολιτών,  η μείωση του φόρου θα στηρίξει την προσφορά αγαθών και την κατανάλωση, ελαττώνοντας τις υφεσιακές τάσεις από την πανδημία. Επίσης θα δώσει ώθηση με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην τόνωση των  άμεσων  επενδύσεων. Είτε είναι εσωτερικές επενδύσεις είτε προερχόμενες από το εξωτερικό, αυτές θα είναι που θα επαναθέσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Το ιδανικότερο σενάριο φυσικά θα ήταν η ολοκληρωτική κατάργηση της προκαταβολής φόρου, μιας και η πανδημία ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερες επιπλοκές στην ευάλωτη Ελληνική οικονομία από ότι διεθνώς,   οι οποίες θα  αργήσουν να αποκατασταθούν.

    Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή