Την ανάγκη αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Βαγγέλης Μυτιληναίος

Στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ε. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Κομβικό είναι το θέμα του κόστους για τη βιομηχανία, όταν μάλιστα καλείται να ανταγωνιστεί επιχειρήσεις που δε βαρύνονται με φόρους ή πρόσθετα βάρη συμμόρφωσης, όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Παράλληλα η Ευρώπη καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην επιβίωση της βιομηχανίας, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να ενισχύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι: “Σε πολλά πράγματα ο πρόεδρος Trump έχει δίκιο. Την περίοδο 2012 – 2017 η κινεζική βιομηχανία αλουμινίου επιδοτήθηκε με 25 δισ. δολάρια” τόνισε αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που έχουν λάβει αυτού του είδους τις επιδοτήσεις. Παράλληλα υπάρχουν και άλλου είδους συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η αυτοκινητοβιομηχανία που θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την αγορά της Κίνας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα που αφορούν τη βιομηχανία τσιμέντου, η οποία επιβαρύνεται πλήρως με το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία λοιπόν, που πληρώνει πλήρες κόστος ρύπων καλείται να ανταγωνιστεί το τουρκικό τσιμέντο, που δεν επιβαρύνεται με κανένα περιβαλλοντικό φόρο. Και αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρώπη αρνείται να βάλει περιβαλλοντικό φόρο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν πληρώνουν κανένα κόστος για τις εκπομπές ρύπων.

Για την κλιματική ουδετερότητα της βιομηχανίας, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις ώστε η μετάβαση όχι μόνο να είναι εφικτή τεχνικά αλλά και οικονομικά ανταγωνιστική.

Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Green Deal που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από 20 ημέρες δημοσιεύτηκε το Masterplan για τον ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία έως το 2050.

Το Masterplan που θα καθοδηγήσει σε μεγάλο βαθμό τη χάραξη της νέας βιομηχανικής πολιτικής της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο οι τρεις βασικές προτεραιότητές του θα είναι:

  • Η εξασφάλιση της πρόσβασης της βιομηχανίας σε “καθαρή” ενέργεια και πρώτες ύλες σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.
  • Η δημιουργία αγορών για κλιματικά ουδέτερα και “κυκλικά” προϊόντα, και
  • Ηχρηματοδότηση των προγραμμάτων R&I για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσουν ένα road map,  με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, τον χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου.

Περιμένουμε από την πολιτεία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, για να σταθεί στο πλάι μας σε αυτή την προσπάθεια, για να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειές, να επενδύουμε, να μεγιστοποιούμε την προστιθέμενη αξία των εθνικών πόρων, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή