«Το 2014 η οικονομία της Ελλάδας ανέκαμπτε – μετά ήρθε ο Βαρουφάκης» καταγγέλει ο Ντάισελμπλουμ

 

«Το 2014 η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε, οι επενδυτές επέστρεφαν στη χώρα και αν συνέχιζε η κατάσταση του 2014, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση», αναφέρει ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .

«Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλούσε την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τις μη ρεαλιστικές του υποσχέσεις», λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι «ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη σαν αστέρας της ροκ, δίνοντας συνεντεύξεις και αποκτώντας φήμη στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, οι άνθρωποι στην Ελλάδα έβγαζαν τα λεφτά τους από τις τράπεζες».

΄Εχοντας αφήσει την προεδρία του Eurοgroup εδώ και περίπου έναν χρόνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι πλέον πολύ πιο ελεύθερος να κάνει κριτική και αυτοκριτική για τα ελληνικά μνημόνια στα οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

«΄Οταν κοιτάς πίσω, πρέπει να είσαι ειλικρινής. Αν η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα και τόσα πολλά χρόνια μεταρρυθμίσεων, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πετυχημένη περίπτωση», λέει ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στο Λουξεμβούργο.

Εκεί βρέθηκε τη Δευτέρα για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Η κρίση του ευρώ», στο οποίο εξιστορεί την πενταετή του θητεία (2013-2018) στην κορυφή του Eurogroup. Η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη κλήθηκε να συντονίσει τη συζήτηση ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές την Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, τον επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ και τον Ολλανδό πολιτικό Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Οταν έχεις μια τεράστια οικονομική κρίση σαν την ελληνική και στη χώρα υπάρχει μια πολύ αδύναμη δημόσια διοίκηση και συγχρόνως ζητάς από την Ελλάδα να κάνει τόσα πολλά τη στιγμή που και οι κυβερνήσεις δεν είχαν καμία κυριότητα του προγράμματος», λέει ο Ολλανδός πολιτικός, «δεν ήταν αποτελεσματικό».

«Ζητήσαμε πολλά από την Ελλάδα»

«Επρεπε να βάλουμε προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις, τι είναι πιο σημαντικό να γίνει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Συγχρόνως ο ίδιος αναγνωρίζει ότι όχι μόνον ήταν πάρα πολλές οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα, αλλά και η εφαρμογή τους δεν ήταν βαθιά και πλήρης, καθώς μπορεί να ψηφίζονταν νέοι νόμοι αλλά η εφαρμογή τους, που θα άλλαζε τα πράγματα, δεν γινόταν. «Με ρωτάτε αν ήμουν υπεύθυνος για αυτό και λέω ναι», λέει με ειλικρίνεια και προσθέτει πως «πρέπει να ασκήσουμε κριτική για τα λάθη μας».

[more]

΄Οσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το καλοκαίρι του 2015, ο ίδιος λέει ότι δεν έγινε ποτέ μια εις βάθος συζήτηση για την έξοδο της χώρας στο Eurogroup, αλλά και ότι η συμπεριφορά του Γιάνη Βαρουφάκη έφερε πολλούς υπουργούς Οικονομικών στα όριά τους και μερικοί έφθασαν στο σημείο να πουν: «Αρκετά! Ας συζητήσουμε το σχέδιο Β», λέει ο ίδιος.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έφερε ποτέ το θέμα για να συζητηθεί εις βάθος, καθώς –όπως αναφέρει– κάτι τέτοιο ξεπερνούσε την εντολή του. «Η εντολή μου ήταν να κρατήσω την Ευρωζώνη ακέραιη». Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «μπορεί να ακουγόταν ελκυστική σε κάποιους, αλλά πώς θα γυρνούσε η Ελλάδα, υπό ποιες προϋποθέσεις και πότε, δεν ήταν ξεκάθαρο», σημειώνει ο ίδιος.

΄Οσον αφορά τους αριστερούς οικονομολόγους που τόνιζαν ότι η Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα εκτός του ευρώ, καθώς θα μπορούσαν να υποτιμήσουν τη δραχμή, ο ίδιος είναι κάθετος για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο.

«Πρέπει να είστε τρελοί», τους έλεγε, διότι μια οικονομία που θα υποτιμούσε 30% το εθνικό της νόμισμα θα οδηγούνταν σε τεράστια απώλεια δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. «Το χρέος σας θα αυξανόταν, καθώς θα έπρεπε να το αποπληρώσετε σε ευρώ», τονίζει και προσθέτει πως «αν η υποτίμηση ήταν η λύση, η Ζιμπάμπουε θα ήταν από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή