To Bέλγιο νομοθέτησε την εργασία 4 ημερών την εβδομάδα, εγκαινιάζοντας ένα νέο μετα-πανδημικό εργασιακό μοντέλο

ΙΟΒΕ: Πως κυμάνθηκε το ύψος του μέσου μεικτού μισθού το 2021

Όσοι προέβλεπαν ότι το πέρασμα της πανδημίας θα αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο στερέωμα και στο εργασιακό τοπίο, μάλλον επιβεβαιώνονται.

Πρώτο, άνοιξε “το χορό” το Βέλγιο, το οποίο προχώρησε χθες σε μία νέα εργατική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, οι Βέλγοι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να φέρει ευελιξία σε μια κατά τα άλλα άκαμπτη αγορά εργασίας.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας από τον επτακομματικό συνασπισμό της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό είπε ότι η πανδημία του κοροναϊού ανάγκασε τους ανθρώπους να εργάζονται πιο ευέλικτα και να συνδυάζουν την ιδιωτική και την επαγγελματική τους ζωή.

Οδηγούμαστε σε νέους τρόπους εργασίας 

«Αυτό έχει οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι που θα το ζητήσουν, θα μπορούν να εργάζονται έως και 10 ώρες την ημέρα, εάν συμφωνήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντί για το ανώτατο όριο 8 τώρα, προκειμένου να εργάζονται μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα με την ίδια αμοιβή.

Οι Βέλγοι θα μπορούν επίσης να επιλέξουν να εργάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια της μίας εβδομάδας και λιγότερο την επόμενη, επιτρέποντας στους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα την επαγγελματική και την ιδιωτική τους ζωή, για παράδειγμα, σε περίπτωση για παράδειγμα από κοινού ανατροφής των παιδιών.

«Νομίζω ότι το να δώσεις ευελιξία στους υπαλλήλους είναι πραγματικά μια εξαιρετική ιδέα, ώστε να μπορείς να οργανωθείς διαφορετικά, ίσως να έχεις ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο, να οργανωθείς αν έχεις παιδιά, είναι πιο εύκολο», δηλώνει στo Reuters ΤV o 44χρονος μουσικός Amaury Massion.

Και δικαίωμα αποσύνδεσης

Η συμφωνία εισάγει επίσης το δικαίωμα αποσύνδεσης μετά το κανονικό ωράριο για εταιρείες με περισσότερους από 20 υπαλλήλους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μετά το πέρας της εργσίας ο εργοδότης δεν θα μπορεί να αποασχολεί, τηλεφωνικά ή με mail τον εργαζόμενο.

Ο νόμος καθορίζει επίσης νέους κανόνες για τους λεγόμενους εργαζόμενους σε πλατφόρμες – άτομα που απασχολούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Uber συμπεριλαμβανομένων και κάποιων νέων κριτηρίων για να θεωρούνται ως εργαζόμενοι.

Το Βέλγιο στοχεύει σε ποσοστό απασχόλησης 80% για το 2030, έναντι 71,4% στο τέλος του περασμένου έτους.

Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο μέλλον, είναι αν το παράδειγμα του Βελγίου θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από το  Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή