To «colpo grosso» του Πούτιν με το φυσικό αέριο για να στηρίξει τη ρωσική οικονομία και το ρούβλι

Κάτι συμβαίνει στη Ρωσία: Πόσο ενημερωμένος είναι ο Πούτιν για την πορεία του πολέμου

Σε μια… ενδιαφέρουσα κίνηση προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, με στόχο να ενισχύσει τη ρωσική οικονομία και να βάλει φρένο στην κατρακύλα του εθνικού του νομίσματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι πλέον οι συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε «μη φιλικές χώρες» θα πραγματοποιούνται σε ρούβλια, αντί για δολάρια, τονίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παραδίδουμε τα αγαθά μας στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και να λαμβάνουμε πληρωμή σε δολάρια, ευρώ και πολλά άλλα νομίσματα», και προσθέτοντας ότι σύντομα θα εισάγει σειρά μέτρων, ώστε η Ρωσία να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει σε «μη φιλικές χώρες».

Αλλαγές στα συμβόλαια

Σημείωσε ακόμη ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές που προβλέπονται στα συμβόλαια. Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει εντολή στη Gazprom να προβεί στις αντίστοιχες αλλαγές στα συμβόλαια και τόνισε ότι δίνεται στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο μιας εβδομάδας για να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις σε ρούβλι, ενώ τόνισε ότι το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από ξένες χώρες έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώ στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «κλοπή». «Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα γα εμάς», είπε ο Πούτιν.

Οι διακυμάνσεις για το ρούβλι

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι κύριος όγκος των εξαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων παρέμεινε ανέγγιχτος από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.

Την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ισοτιμία για το ρωσικό νόμισμα ήταν 84,95 ρούβλια ανά ένα δολάριο. Καθώς το νόμισμα άρχισε να διολισθαίνει, η ισοτιμία διαμορφώθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 139 ρουβλίων ανά δολάριο στις 7 Μαρτίου. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν, το ένα δολάριο ισοτιμάται με λίγο πάνω από 98 ρούβλια, με την τάση να παραμένει πτωτική.

Καμία δημοσίευση για προβολή