Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, λόγω ΗΠΑ και Κίνας

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία

Επιτέλους, λίγο… φως: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επικεντρώνοντας την καλύτερη πρόβλεψή του στην απροσδόκητη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχει λάβει η Κίνα, αλλά και τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Καλύτερες προβλέψεις

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3,1%, ελαφρώς αυξημένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψή του τον προηγούμενο Οκτώβριο, ενώ και για το 2025 αναμένει ελαφρά αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, στο 3,2%. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι είναι μειωμένη η πιθανότητα μιας «σκληρής προσγείωσης», δηλαδή ύφεσης μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους που εγκυμονούν οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τα ζητήμας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή. Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης για φέτος ανάπτυξη 2,1% στις ΗΠΑ, 0,9% στην Ευρωζώνη και επίσης 0,9% στην Ιαπωνία, και 0,6% στη Βρετανία.

Ανθεκτική η οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει την τελική κάθοδο προς μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταθερά και την ανάπτυξη να αντέχει, ανακοίνωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ Ολιβιέ-Γκουρίντσας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ωστόσο, ο ρυθμός επέκτασης παραμένει αργός και ενδέχεται να προκύψουν αναταράξεις.

«Η παγκόσμια οικονομία υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική, με την ανάπτυξη να προβλέπεται τώρα στο 3,1% το 2024 και στο 3,2% το 2025. Για το 2024, η ελαφρά αναβάθμιση από τις προβλέψεις μας του Οκτωβρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθεκτικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών μεγάλων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στην Κίνα», είπε

«Μαλακή προσγείωση»

«Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή παραμένει πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης του 2000-2019, ο οποίος ανέρχεται σε 3,8%. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες περιοχές, χάρη στην άμβλυνση των πιέσεων από την πλευρά της προσφοράς και την περιοριστική νομισματική πολιτική.

Ο παγκόσμιος γενικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε 5,8% το 2024 και 4,4% το 2025, με την πρόβλεψη για το 2025 να αναθεωρείται προς τα κάτω. Η πιθανότητα μιας σκληρής οικονομικής προσγείωσης μειώθηκε λόγω του ταχύτερου αποπληθωρισμού και της σταθερής ανάπτυξης», προσέθεσε. Με τον αποπληθωρισμό και τη σταθερή ανάπτυξη, η πιθανότητα μιας «σκληρής προσγείωσης» έχει μειωθεί και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι.

Κίνδυνοι

«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι πλέον σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Από την άλλη πλευρά, ο ταχύτερος αποπληθωρισμός θα μπορούσε να διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική από την αναμενόμενη θα μπορούσε να συνεπάγεται προσωρινά υψηλότερη ανάπτυξη, αν και με τον κίνδυνο μιας πιο δαπανηρής προσαρμογής αργότερα, η ισχυρότερη μεταρρυθμιστική δυναμική θα μπορούσε να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας με θετικές δευτερογενείς επιδράσεις.

Ωστόσο, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων αιχμών στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων από γεωπολιτικά σοκ. επίμονος υποκείμενος πληθωρισμός, συνεχιζόμενες αδυναμίες στον τομέα των ακινήτων της Κίνας ή μια διασπαστική στροφή σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών», υπογράμμισε ο Γκουρίντσας του ΔΝΤ.

Προκλήσεις

Η τελευταία έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές συνιστά ότι πέρα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, η εστίαση θα πρέπει να επιστρέψει στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Ο Γκουρίντσας εξήγησε ότι απαιτείται ταχύτερος ρυθμός για να αντιμετωπιστούν οι πολλές διαρθρωτικές προκλήσεις του: η κλιματική μετάβαση, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου. «Η βραχυπρόθεσμη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να διαχειριστούν με επιτυχία την τελική κάθοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο, διαμορφώνοντας τη νομισματική πολιτική σε συνάρτηση με την υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ανάγκη, τώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι οικονομίες είναι πιο ικανές να απορροφήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής σύσφιξης για μια νέα εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση, για τη διαχείριση του χρέους και τη δημιουργία ανθεκτικότητας για μελλοντικά σοκ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο και ακολουθία θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους και θα βελτιώσουν τις εισοδηματικές προοπτικές. Ο πολυμερής συντονισμός είναι απαραίτητος για τη διευθέτηση του χρέους και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», είπε.

Καμία δημοσίευση για προβολή