Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κινητοποιεί 60 δισ και είναι … «πράσινο». Εγκρίθηκαν 170 δράσεις με πάνω από 1.200 επενδυτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα

Σχέδιο Ανάκαμψης

Περισσότερα από 1.200 επενδυτικά σχέδια που θα τρέξουν σε όλη την χώρα, 200.000 νέες θέσεις εργασίας και 7 μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας σε ορίζοντα εξαετίας: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας γίνεται το μεγάλο ορόσημο για ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό μοντέλο στην χώρα και στρατηγική «πυξίδα» για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στη Βουλή. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ελληνικό σχέδιο θα έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Μοχλός αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο υπουργικό, φιλοδοξεί το Σχέδιο Ανάκαμψης να είναι ένας από του μοχλούς για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, μετά από δέκα χρόνια κρίσης  αλλά και μετά από ένα έτος πρωτοφανούς δυσπραγίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ξεπεραστούν απρόσμενα εμπόδια, όπως η απόφαση τους γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει η ροή κεφαλαίων για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

170 δράσεις με 1.200 επενδυτικά σχέδια

Στο σχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο συμπεριλαμβάνονται 170 δράσεις με περίπου 1200 επενδύσεις, για τις οποίες υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση και αξιολόγηση.

Για αυτόν το λόγο o πρωθυπουργός στην εισήγηση του τόνισε ότι την επόμενη εξαετία, εφόσον υλοποιηθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μπορεί να δημιουργήσει 200.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και να προσθέσει επτά ποσοστιαίες μονάδες στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πέρα  και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και  τους σχεδιασμούς του  οικονομικού επιτελείου το σχέδιο θα αφορά όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας και μπορεί να κινητοποιήσει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ αφού οι εξασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο ανάκαμψης είναι 17.773.985.000  ευρώ επιδοτήσεις και 12.727.539.000 ευρώ χαμηλότοκα δάνεια. Εφόσον προστεθεί και η μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και δανεισμό το συνολικό ποσό μπορεί ακόμη και να διπλασιασθεί.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στο δημόσιο χρέος θα είναι προσωρινή. Μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται να οδηγήσουν σε μείωση του δημοσίου χρέους, τόσο μέσω των μόνιμων πρόσθετων δημοσίων εσόδων, όσο και λόγω της αλλαγής του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Οι τέσσερις πυλώνες

Το ελληνικό σχέδιο  έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η χώρα μας θα είναι μία από τις πρώτες που θα υποβάλει το τελικό της πλάνο πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Απριλίου, ώστε να επιταχυνθεί και η εκταμίευση των σχετικών πόρων.

Το Σχέδιο που προετοίμασε το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες έχει τέσσερις κύριους πυλώνες:

  • Την Πράσινη μετάβαση.
  • Την Ψηφιακή μετάβαση.
  • Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και
  • Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το  μετασχηματισμό της οικονομίας.

Στην πράσινη ανάπτυξη η “μερίδα του λέοντος”

Σύμφωνα με πληροφορίες για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας θα διατεθούν από τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα όπως το εξοικονομώ-αυτονομώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σε όλη τη χώρα, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες και αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «το σχέδιο αυτό υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας με επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην απασχόληση, στην Πολιτική Προστασία  και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση. Και βέβαια η ανθεκτικότητα έχει να κάνει και με την προσαρμογή στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής».

Καμία δημοσίευση για προβολή