Η ευρωπαϊκή βοήθεια αλλάζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού -Αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ και φωνές για επιστροφή στο … 2014

Αμηχανία έχει προκαλέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την πρόταση της Κομισιόν για τη στήριξη των χωρών που πλήτττονται από οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκαν χθες ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη “παρά τις ασάφειες που υπάρχουν ακόμη”. Πριν όμως τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα στελέχη του κόμματός του κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Για παράδειγμα, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε αναφερθεί στον κίνδυνο νέου μνημονίου, ενώ ο ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για… “λιθαράκι στην επικοινωνιακή καταιγίδα”.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ξανά σε δίλημμα για την αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει. Ετσι κι αλλιώς υπάρχει τάση υπέρ μιας στρατηγικής 2014 (Παππάς, Πολάκης κα), υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η κουλτούρα κόμματος διαμαρτυρίας και να υιοθετηθεί ύφος θεσμικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (Βούτσης κα).

Γεγονός είναι ότι σε όλα τα κομματικά επιτελεία γίνεται ανάλυση των νέων πολιτικών δεδομένων που διαμορφώνονται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι:

  • Απομακρύνονται από τον ορίζοντα οι πρόωρες εκλογές. Οι ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα ότι τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στην Κομισιόν το εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες.
  • Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το φθινόπωρο θα γίνει η αποτίμηση της ζημιάς που θα έχει υποστεί ο τουρισμός, θα φανεί το μέγεθος της ανεργίας και της μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, θα έχουν εικόνα για το βάθος της ύφεσης.
  • Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα αρχίσει να ρέει σημαντικά, εκτός πιο ευχάριστου απροόπτου, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και θα συνεχίζεται μέχρι τουλάχιστον το 2023 που θα είναι η εκλογική χρονιά, με βάση τις συνταγματικές προθεσμίες.
  • Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει μεταρρυθμιστικά-αναπτυξιακά σχέδια για να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να δημιουργήσει συνθήκες αύξησης των εξαγωγών και, ταυτόχρον, να προσελκύσει επενδύσεις.
  • Η κοινωνία δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να προβελφθεί με ακρίβεια ο κοινωνικός αντίκτυπος της ύφεσης στην οποία θα μπει η ελληνική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Απαλλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από το άγχος των εκλογών για να απορροφηθούν από την αγωνία της διεύρυνσης της επιρροής τους στην κοινωνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή