Τσίπρας και Ανδρουλάκης μαδάνε τη μαργαρίτα: “ψηφίζω ή καταγγέλλω την ενίσχυση 8,5 εκατ. πολιτών”; Το food pass του Μητσοτάκη αιφνιδίασε την αντιπολίτευση

Το food pass του Μητσοτάκη αιφνιδίασε την αντιπολίτευση

To food pass που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή – πρόκειται για ουσιώδη ενίσχυση 3,5 εκατ. ελληνικών νοικοκυριών με 8,5 εκατομμύρια δικαιούχους για την προμήθεια όλων των βασικών καταναλωτικών αγαθών, στο ύψος του πληθωρισμού – αποτελεί τη νέα άχαρη αντιπαράθεση από την αντιπολίτευση που, αιφνιδιασμένη από το μέτρο, βρίσκεται εγκλωβισμένη στο δίλημμα: “έδωσε λίγα, χρειάζονται περισσότερα” απέναντι στην πολεμική της ότι πρόκειται για μια “προεκλογική παροχή'”.

Και ενώ η αντιπολίτευση (και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει το μέτρο αυτό ανακούφισης της μεσαίας τάξης και των μικρών εισοδημάτων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται αύριο Τρίτη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα μετατρέψει τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων σε άμεση ενίσχυση για 8,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Έξη μήνες έκτακτη στήριξη νοικοκυριών

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Τα χρήματα αυτής της έκτακτης παροχής, που προέκυψε άλλωστε από έκτακτες συνθήκες πίεσης των νοικοκυριών από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, δεν πρόκειται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα προέλθουν από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν τα  διυλιστήρια.

Και στο ερώτημα αν πρόκειται για προεκλογική παροχή, η κυβέρνηση απαντά ότι είναι έκτακτη παροχή που υπαγορεύει η συγκυρία του πληθωρισμού, που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. “Είναι τόσο προεκλογική παροχή όσο … προεκλογικός είναι και ο χρόνος που μας προέκυψε ο πληθωρισμός. Τι να κάνουμε;” λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Food Pass των 650 εκατ. ευρώ ανοίγει μια νέα σειρά μέτρων στήριξης , που άλλωστε προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 που ψήφισε η Βουλή. Με την κυβέρνηση να κινείται ανάμεσα στη δημοσιονομική ευελιξία και στη δημοσιονομική ισορροπία (κάτι που φάνηκε και από την – σχετικά λελογισμένη – αξία του νέου μέτρου που ανήγγειλε) επιχειρεί να  να στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση που ανάγεται (μαζί με τις επενδύσεις) σε βασικό θεματοφύλακα της ανάπτυξης.

Επιπλέον, με δεδομένη την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στο 11μηνο που δεν «αξιοποιήθηκε», αλλά και με εκτιμήσεις για ανθεκτικότητα της οικονομίας, αφήνει -εμμέσως- ένα περιθώριο για νέες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και με τις τότε ανάγκες, αλλά και με καθαρότερη εικόνα για το αν θα περισσέψουν κονδύλια από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ για το ρεύμα.

Οι αυξήσεις στους μισθούς

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ορίζει τον επόμενο στόχο: μετά τη μείωση φόρων και εισφορών (που ήταν το «σύνθημα» της παρούσας 4ετίας) βάζει ως στοίχημα τη μισθολογική σύγκλιση. Θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την υλοποίηση του σχεδίου για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Σημαντική ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του ότι θα διατηρηθεί και το 2023 το πακέτο για το ρεύμα. Αλλά και η προαναγγελία συμφωνίας τη Δευτέρα σε επίπεδο ΕΕ για ένα πλαφόν τιμών στο φυσικό αέριο.

Με τον οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης σε εξέλιξη, είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει έως τις εκλογές την πρωτοβουλία των κινήσεων “που μετράνε” στην Κοινή Γνώμη ενώ η αντιπολίτευση (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) θα αντιδρά στα όρια που της επιβάλει η αμηχανία της και η έλειψη ουσιώδους αντιπρότασης.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή