Το Ισραήλ χάνει τον “πόλεμο” των αξιολογήσεων με τους διεθνείς οίκους Moody’s και Fitch – Έρχονται υποβαθμίσεις

Πρώτος ο οίκος Fitch προ ημερών κατέστησε αρνητική την προοπτική επαναξιολόγησης του Ισραηλινού αξιόχρεου σε ομόλογα βραχείας και μέσης διάρκειας σε όρους εγχώριου και ξένων νομισμάτων, για να τον ακολουθήσει χθες και ο Moody's.

Ισραήλ - Τανκς

Με την προοπτική ενδεχόμενης υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής του ικανότητας από αμφότερους τους διεθνείς οίκους Moody’s και Fitch Ratings βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς οι δύο – εκ των τριών συστημικών – οίκοι έθεσαν το αξιόχρεο της χώρας – στο “Α1”, για την ώρα – σε καθεστώς αρνητικής επαναξιολόγησης λόγω των σφοδρών πολεμικών εξελίξεων σε αυτήν.

Πρώτος ο οίκος Fitch προ ημερών κατέστησε αρνητική την προοπτική επαναξιολόγησης του Ισραηλινού αξιόχρεου σε ομόλογα βραχείας και μέσης διάρκειας σε όρους εγχώριου και ξένων νομισμάτων, για να τον ακολουθήσει χθες και ο Moody’s.

Σύμφωνα με τον Fitch, βασικός παράγοντας ενδεχόμενης υποβάθμισης του αξιόχρεου του Ισραήλ είναι “ο υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης της σημερινής σύγκρουσης… το ξέσπασμα στρατιωτικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας με πολλαπλούς παράγοντες για παρατεταμένη χρονική περίοδο”. Ο διεθνής οίκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ενδεχόμενη εμπλοκή της Χεζμπολάχ και “άλλων ένοπλων οργανώσεων στην περιοχή” και στο Ιράν. Το αξιόχρεο του Ισραήλ μπορεί τελικά να μην υποβαθμιστεί, αν υπάρξει “αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο υλικού και παρατεταμένου αντίκτυπου στην οικονομία και τα δημοσιονομικά” του Ισραήλ.

Για τον οίκο Moody’s, την προοπτική αρνητικής επαναξιολόγησης του Ισραηλινού αξιόχρεου τροφοδοτεί η “απρόσμενη” σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς. “Η πιο σημαντική συνέπεια είναι το ανθρώπινο κόστος”, αναφέρει με σπάνια ευαισθησία ο οίκος στην ανακοίνωσή του, με την οποία αναφέρεται σε “συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων και στις πιστώσεις”. Ο διεθνής οίκος θα αποτιμήσει αν η σύγκρουση είναι πιθανότερο να κατευθυνθεί προς επίλυση ή “αν υπάρχει πιθανότητα μεγάλης κλιμάκωσης για παρατεταμένη χρονική περίοδο”, δίδοντας σημασία μεταξύ άλλων και στις τυχόν συνέπειες στους Ισραηλινούς θεσμούς, ιδίως για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, για τα δημοσιονομικά και για την οικονομία.

“Η περίοδος εξέτασης μπορεί να είναι πιο μακρά από τους συνηθισμένους τρεις μήνες”, διευκρίνισε, για να προσθέσει: “Το πιστωτικό προφίλ του Ισραήλ έχει αποδειχθεί ανθεκτικό στις τρομοκρατικές επιθέσεις και στις στρατιωτικές συγκρούσεις στο παρελθόν. Ωστόσο η βαρύτητα της εξελισσόμενης σύγκρουσης εγείρει την πιθανότητα υλικού και παρατεταμένου αντίκτυπου στις πιστώσεις… όσο πιο μακρά και σκληρή είναι η στρατιωτική σύγκρουση, τόσο περισσότερο ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι μεγάλος για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, για τα δημοσιονομικά και την οικονομία”.

Καμία δημοσίευση για προβολή