Το Κίεβο ζητά περισσότερα από το ΝΑΤΟ- «Μην μας απογοητεύετε, δώστε μας όπλα να πολεμήσουμε»

Ουκρανία-Ρωσία

Σε ένα πυκνό δάσος στην κεντρική Ουκρανία, στρατεύματα από μια ουκρανική πυροβολαρχία εκπαιδεύονται πριν βγουν στην πρώτη γραμμή.

Για κάποιους θα είναι μια επιστροφή στον αγώνα, για άλλους θα είναι η πρώτη τους φορά – καθώς αντικαθιστούν εκείνους που έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί.  Φροντίζουν να εξοικονομούν πυρομαχικά. Η εξοικονόμηση στην εκπαίδευση υποδηλώνει το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης προμηθειών.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά όπλα»

«Έχουμε αρκετό μαχητικό πνεύμα για να κερδίσουμε. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά όπλα» σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκπαίδευσης. Στην πρώτη γραμμή πρέπει να κάνουν οικονομία, εξηγεί. «Αυτό δεν είναι μυστικό. Η ποσότητα πυρομαχικών που χρησιμοποιεί καθημερινά ο εχθρός είναι τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερη από την ποσότητα πυρομαχικών που χρησιμοποιούμε».

Οι προμήθειες από τους συμμάχους ήταν απαραίτητες για την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι μια κρίσιμη στιγμή για να διασφαλιστεί ότι έχουν οι ουκρανοί ό, τι χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα.

Η Ουκρανία χτυπά την πόρτα του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια. Αυτό που θέλει είναι κάτι περισσότερο από υποσχέσεις στήριξης καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι το ζήτημα μένει σε μια μόνιμη κατάσταση αναμονής.

Στον πυρήνα του ΝΑΤΟ βρίσκεται το άρθρο 5, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Αυτή η αρχή της συλλογικής άμυνας θα μπορούσε να προσφέρει προστασία στην Ουκρανία, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί όταν μια χώρα βρίσκεται ήδη σε πόλεμο.

«Μια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε το γεγονός ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αλλά μιλάμε για την πρόσκληση και θέτουμε το σαφές χρονοδιάγραμμα για να συμβεί αυτό» είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι ρίχνει μια σκιά πάνω στο θέμα. Η Ουκρανία, μαζί με τη Γεωργία, ενημερώθηκαν ότι η ένταξη ήταν στα μελλοντικά σχέδια – αλλά χωρίς σαφή πορεία και καμία προσδοκία ότι θα γινόταν σύντομα.

Αυτό εξόργισε τη Ρωσία. Η Γεωργία δέχθηκε επίθεση το 2008 από τη Ρωσία και η Ουκρανία επίσης – πρώτα το 2014 και στη συνέχεια το 2022. Πολλοί από αυτούς τους αξιωματούχους των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην απόφαση στο Βουκουρέστι αναγνωρίζουν τώρα ότι ήταν λάθος αυτή η “ενημέρωση”.

 Η Ουκρανία θέλει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις.

Η ακριβής φύση και το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε δέσμευσης θα μπορούσαν να έχουν πραγματικές συνέπειες για τον πόλεμο. Για παράδειγμα, η προσφορά συμμετοχής μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος μπορεί να ενθαρρύνει τη Ρωσία να διατηρήσει μια σύγκρουση χαμηλού επιπέδου για να καθυστερήσει την ένταξη, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

Υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη Μόσχα στον Ψυχρό Πόλεμο και όμως τώρα είναι η Ουκρανία που πολεμά αποτελεσματικά για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, υπερασπιζόμενη την ανατολική πλευρά της ενάντια στη Ρωσία με τους στρατιώτες και τους πολίτες της να πεθαίνουν καθημερινά.

  • Δημοσίως, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φροντίζουν να ακούγονται αισιόδοξοι και να μην μπαίνουν σε καμία συζήτηση για τις συνέπειες εάν λάβουν μόνο αόριστες υποσχέσεις και πιο χαλαρές «εγγυήσεις ασφαλείας». Δεν θέλουν να ακούγονται αχάριστοι για τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται ακόμα αυτή τη στιγμή.
  • Αλλά ιδιωτικά, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ουκρανία ίσως απογοητευτεί και δεν θα  μπορεί να εμπιστευτεί τη Δύση. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αισθάνονται προδομένοι.

Χωρίς επίσημη ένταξη, ο φόβος είναι ότι η Δύση θα μπορούσε να κουραστεί να προμηθεύει τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται η Ουκρανία καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Αυτό είναι κάτι στο οποίο βασίζονται ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία.

Με πληροφορίες του BBC

 

Καμία δημοσίευση για προβολή