Το Κογκρέσο χαρακτηρίζει την Τουρκία “αποσταθεροποιητικό παράγοντα” αλλά και εταίρο της Ρωσίας

Κυνική ομολογία του Κογκρέσου των ΗΠΑ:

Το Κογκρέσο υποστηρίζει ότι η Τουρκία διαδραματίζει ένα αποσταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ότι είναι ήδη εταίρος της Μόσχας.

Στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το λόμπινγκ του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) σε βουλευτές και γερουσιαστές με σκοπό την προώθηση του νομοσχεδίου EastMed Act, τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, και την ενημέρωση για την ανάπτυξη του τριμερούς σχήματος (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Τα μέλη του Κογκρέσου φαίνεται να συμφωνούν ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και ότι είναι ανάγκη να παγιωθεί η συνεργασία της Ουάσιγκτον με το τριμερές σχήμα.

Μάλιστα, όπως διαφαίνεται έχουν πεισθεί  ότι η Τουρκία είναι ήδη ένας εταίρος της Μόσχας. Ωστόσο, πάρα πολλά μέλη του Κογκρέσου έθεσαν ερωτήσεις για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ρωσία. Ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας, τους οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά και την ενεργειακή εξάρτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Οι επαφές στο Καπιτώλιο έγιναν σε μια μέρα όπου όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των διαπραγματεύσεων που λάμβαναν χώρα για την προσωρινή αναστολή των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του HALC και της AJC τόνισαν στους Αμερικανούς γερουσιαστές την ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Γερουσίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κλειστή συνάντηση που έγινε με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Ο έμπειρος πολιτικός έδωσε μάλιστα στρατηγικές συμβουλές για τα επόμενα βήματα, ενώ παρέδωσε και λίστα με ονόματα βουλευτών και πολιτικού προσωπικού που ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην πορεία του νομοθετικού εγχειρήματος.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή