Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας “αποστρατικοποιημένης” Ουκρανίας με τον δικό της στρατό, όπως η Σουηδία. Το Κίεβο απαιτεί “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στην Ρωσία

Guardian: Αυτά είναι τα σχέδια των Ουκρανών για την ανακατάληψη της νοτιοανατολικής πλευράς της χώρας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα (Tετάρτη) ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας “αποστρατικοποιημένης” Ουκρανίας με τον δικό της στρατό, όπως το παράδειγμα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού.

Πρόκειται για μια προηγούμενη πρόταση της Ουκρανίας, να αποτελεί ουδέτερη χώρα, αλλά να διατηρήσει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, όπως σημειώνει το Bloomberg.

“Αυτό είναι μια επιλογή που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή την στιγμή και θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας συμβιβασμός”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, μεταδίδει το Reuters.

Η αναφορά του Πεσκόφ στην αποστρατικοποίηση φαίνεται ότι συνδέεται με ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία, εκτός του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι Αυστρία και Σουηδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ ανήκουν στην Ε.Ε.

Ο Πεσκόφ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πέρα από το να επιβεβαιώσει ότι η ιδέα για ένα σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο ουδετερότητας είναι υπό συζήτηση στις συζητήσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία.

“Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” ζητά η Ουκρανία

Η απάντηση ωστόσο της Ουκρανικής πλευράς δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η Ουκρανία απαιτεί “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός “αυστριακού ή σουηδικού” μοντέλου “ουδετερότητας”, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

“Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι ‘ουκρανικό'”, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μια δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Μπορούμε και πρέπει να πολεμήσουμε τώρα. Μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε το κράτος μας, τη ζωή μας, την ουκρανική μας ζωή. Μπορούμε και πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία, για πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργήσουν”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Καμία δημοσίευση για προβολή