Το μαγικό σχέδιο της κυβέρνησης Copperfield για τους ιερείς: “μένουν” αλλά φεύγουν από το δημόσιο

Ένσταση στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο Φανάρι , μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία των ιερέων που «μένουν» φεύγοντας από το δημόσιο.

Κύρια χαρακτηριστικά του επί της ουσίας σημειώματος είναι ότι δεν αλλάζει το καθεστώς μονιμότητας, παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών οι κληρικοί και οι λαϊκοί υπάλληλοι της Εκκλησίας, αλλά διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, ανοίγοντας το δρόμο για 10.000 νέες προσλήψεις ενώ ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «τρικ καθώς μένουν στην «Ενιαία Αρχή ως λογιστήριο, δηλαδή η εκκλησία θα κάνει εξωτερικά την πληρωμή γιατί δεν έχει λογιστήριο, αλλά οι ιερείς φεύγουν από το κράτος στις θέσεις που θα αδειάσουν».

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας: «Με το σχέδιο αυτό αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης, μετά την κοινή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018. Στο σχέδιο καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο».

«Διαγράφονται από το μητρώο μισθοδοτούμενων του δημοσίου οι ιερείς» λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι. Tο σημείωμα περιλαμβάνει ότι οι ιερείς μένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών αλλά φεύγουν από το κράτος για να γίνουν προσλήψεις στις θέσεις που αδειάζουν. Πληροφορίες λένε «ότι η κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε ούτε εκατοστό από τις προθέσεις της». Επισημαίνεται επίσης από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι «10.000 φεύγουν για να προσληφθούν 10.000.

Ιεράρχες αλλά και κληρικοί εξέφρασαν την ανησυχία, γιατί το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει ασάφειες και χωρά πολλών ερμηνειών . Σύμφωνα με πληροφορίες , θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να δοθεί διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στις θέσεις των κληρικών που θα μεταφερθούν στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς αυτό σημαίνει και εμπράκτως ότι χάνεται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, που σύμφωνα με την απόφαση της Ιεραρχίας, αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Αρχικά πάντως εκκλησιαστικές πήγες κάνουν λόγο για «χρησιμοποίηση της Εκκλησίας προεκλογικά για ζητήματα προσλήψεων».

Τι προβλέπεται για τη μισθοδοσία των Ιερέων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας

[more]

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας «ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.»

Το υπουργείο υπογραμμίζει: «Έτσι, από τη Συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση:
– Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων N.Π.Δ.Δ..

– Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

– Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Επιπροσθέτως, η μισθοδοσία των κληρικών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, καθότι:

– Ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών. Τα σχετικά ποσά δεσμεύονται, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ’ αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία του κλήρου, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

– Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, συνιστάται Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο εγγράφεται το σύνολο όσων μισθοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Μισθοδοσίας και υπέρ των οποίων κατοχυρώνονται όλα τα δικαιώματα που σήμερα απολαμβάνουν οι κληρικοί (υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο, καταβολή μισθού από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής κλπ.).

– Το σημαντικότερο είναι ότι, για πρώτη φορά, όλα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει τη μονομερή ανατροπή τους από την Πολιτεία. Με το υφιστάμενο καθεστώς, τόσο η μισθοδοσία όσο και το υπηρεσιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των κληρικών βρίσκονται σε επισφάλεια, καθόσον έχουν παραχωρηθεί με κοινό νόμο, δηλαδή επαφίενται μονομερώς στη βούληση της Πολιτείας, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μεταβληθούν προς το δυσμενέστερο με νεότερο νόμο. Η ξεχωριστή σημασία του προτεινόμενου σχεδίου έγκειται στο ότι προβλέπει την κύρωση της Συμφωνίας με νόμο, με συνέπεια τα συμφωνηθέντα και κυρωθέντα με νόμο να μην είναι πλέον δυνατόν να τροποποιηθούν στο μέλλον μονομερώς, με νόμο του κράτους. Οποιαδήποτε μεταβολή μόνο με νεότερη τροποποιητική συμφωνία των δύο μερών θα είναι δυνατή.

Τέλος, με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος, από την αξιοποίηση περιουσίας διαμφισβητούμενης και, άρα, μέχρι σήμερα αδρανούς και λιμνάζουσας.»

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή