Το μαρτύριο της σταγόνας ζει ο Τσίπρας- Τα δίνει όλα για να πάρει πίσω την υπογραφή του

Το μαρτύριο της σταγόνας ζει ο πρωθυπουργός, που ενώ στενοί συνεργάτες του συνεχίζουν να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να πεισθούν οι δανειστές να μη περικοπούν οι συντάξεις, οι θεσμοί εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται τώρα, που πλησιάζουν οι εκλογές και θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες κακών χειρισμών του, πόσο λάθος έκανε που υιοθέτησε (και έβαλε τους βουλευτές του να ψηφίσουν “στα τυφλά”) ένα τόσο ανάλγητο και αχρείαστο – όπως παραδέχεται εκ των υστέρων – μέτρο, προκειμένου να πετύχει συμφωνία στο Eurogroup με τους δανειστές. Και είναι έτοιμος να απαρνηθεί και τα φορολογικά και τα κοινωνικά αντίμετρα, προκειμένου να πάρει πίσω την υπογραφή του για τις συντάξεις.

Αμετακίνητο το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, παραμένει αμετακίνητο στη θέση του για τήρηση του προνομοθετημένου μέτρου και στη σημερινή σύνοδο του Euroworking Group – στο οποίο θα γίνει ο απολογισμός της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής στην Αθήνα –  ο εκπρόσωπός του Πίτερ Ντόλμαν αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμφανιστεί με σκληρή γραμμή, απέναντι στο αίτημα της κυβέρνησης, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί ούτε σπάσιμο των περικοπών στις συντάξεις σε δόσεις, ούτε μία παράταση της εφαρμογής.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ εστιάζονται σε τρία σημεία:

Πρώτον, θεωρεί αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του υπερπλεονάσματος το 2019 , για το οποίο επισημαίνει ότι δεν έχει μόνιμο αλλά περιστασιακό χαρακτήρα, αφού δεν προκύπτει από αναπτυξη της οικονομίας αλλά από περικοπές δημοσίων επενδύσεων και από καθυστερήσεις έκδοσης νέων συντάξεων. (δες σχετικό ρεπορτάζ του economico.gr) .

Δεύτερον, επιμένει ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, συνεπώς πρέπι να εφαρμοστεί για στρατηγικούς λόγους.

Τρίτον, θεωρεί ότι τα αντίμετρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο στο Eurogroup, έναντι της περικοπής των συντάξεων, επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει μέτρα κοινωνικής ανακούφισης, πολλά από τα οποία ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – μέτρα, που δεν θα εφαρμοστούν αν αναβληθεί ή ματαιωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Τι λένε Σολτς, Γιουνκερ και Ρέγκλινγκ

Πέραν των αιτιάσεων που διαρρέει το ΔΝΤ, οι Θεσμοί ομόφωνα, με κοινή ανακοίνωσή τους, αμέσως μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων που είχαν στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητούν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει Προσχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο  θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα τα οποία έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει μετά το “τέλος των μνημονίων”, υπολογίζοντας και το μέγεθος που προκύπτει από την περικοπή των συντάξεων.

Η Γερμανική πλευρά έχει επίσης σοβαρές αντιρρήσεις για οποιαδήποτε αλλαγή στο μέτρο των συντάξεων. Ο Ολαφ Σολτς σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (25/8/2018) αρνήθηκε να πάρει μέρος στις «εικασίες», όπως είπε, περί αναβολής ή ακύρωσης των μέτρων για τις συντάξεις το 2019. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν από την Αθήνα τα συμφωνηθέντα με τη ρητή δήλωση ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (pacta sund servanda).

Αλλά και άλλοι δύο παράγοντες με ουσιώδη ρόλο στα θέματά μας, ο συνήθως φιλικός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αυστηρός τεχνοκράτης επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, διατύπωσαν σε ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης τη σταθερή θέση των δανειστών.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η θέση του προέδρου της Κομισιόν σε ερώτηση της “Καθημερινής” για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων. Από την πλευρά του ο κ.Ρέγκλινγκ δήλωσε: “Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί”.

Προς ηρωική προσφυγή στις κάλπες

Παρ’όλα αυτά τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και άλλοι υπουργοί επιμένουν να δημιουργούν κλίμα… αντίθετου τετελεσμένου. Όχι μόνο δηλώνουν πως η αναστολή της περικοπής είναι σχεδόν τελειωμένη υπόθεση. Αλλά από χθές μας λένε ότι θα επιχειρήσουν να αναστείλουν ακόμα ένα μέτρο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, αυτό της μείωσης του αφορολόγητου…

Ή γνωρίζουν κάτι δραματικό, που εμείς δεν γνωρίζουμε, ή σπεκουλάρουν, για μικροπολιτικούς λόγους, πάνω στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, έχοντας κατά νου κάποιου τύπου ηρωική προσφυγή στις κάλπες.Κάτι σαν Έξοδο σπό το Μεσολόγγι,  “ελεύθερων πολιορκημένων” που ασφυκτιούν από τα “δεσμά των δανειστών” και δεν μπορούν τάχα να εφαρμόσουν τη φιλολαϊκή πολιτική τους…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

.

Καμία δημοσίευση για προβολή