Νέες διαιρέσεις στο πολιτικό σύστημα δημιουργεί ο νόμος για τις διαδηλώσεις – Πως το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε δίπλα στη ΝΔ

Η ψηφοφορία στη Βουλή το βράδυ του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις θα είναι ένα πολιτικό γεγονός με μεγάλη σημασία γιατί θα συσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, με την υπερψήφισή του από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, και θα ενώσει, θεωρητικά, την Αριστερά που, όμως, είναι κατακερματισμένη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα, ενώ και το ΜΕΡΑ25 θα είναι στο δρόμο. Η χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή του αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοϊδη και του αρμόδιου τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ραγκούση ήταν πολύ χαρακτηριστική. Δυο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ χτυπήθηκαν άγρια για λογαριασμό της κυβέρνησης ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στη στάση του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε την υπερψήφιση αφού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης έκανε δεκτές τις τροπολογίες που προωθούσε η Χαριλάου Τρικούπη. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ διαφημίζει σε υψηλούς τόνους ότι κατάφερε να βελτιώσει ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, όμως δεν πείθονται όλοι στο εσωτερικό του κόμματος.

Τέσσερις βουλευτές, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς εξέφρασαν αντιρρήσεις στις συζητήσεις που προηγήθηκαν αλλά κανείς δεν είπε ότι θα φτάσει μέχρι την καταψήφιση. Υπάρχουν, εξάλλου, έντονες αντιδράσεις παπανδρεϊκών στελεχών και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έπεφταν στοιχήματα για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας την ώρα της ψηφοφορίας.

Θεωρείται δεδομένο ότι υπήρξε επικοινωνία Γεννηματά-Παπανδρέου, αφού οι δυο τους διατηρούν σχέση εμπιστοσύνης. Ομως επειδή πρόκειται για ταυτοτικό ζήτημα, κανείς δεν προεξοφλεί ότι δεν θα “σπάσει” η συνοχή του ΚΙΝΑΛ. Είναι, άλλωστε, γνωστή η έντονη διαφοροποίηση του μέλους της ΚΠΕ Στ. Μαλέλη, που ως επιτελικό στέλεχος στο ΜΕΓΚΑ δεν περνά απαρατήρητος στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τους ενδιαφέρει το ΝΑΙ της Φ. Γεννηματά. Γι αυτό και ο Μ. Χρυσοχοϊδης ενθαρρύνθηκε να κάνει δεκτές τις τροπολογίες του ΚΙΝΑΛ. Γι αυτό και δεν υπήρξε αντίδραση στις αλλεπάλληλες προσπάθειες στελεχών του ΚΙΝΑΛ να πείσουν ότι διόρθωσαν ένα νομσχέδιο που ήταν, αρχικά, απαράδεκτο.

Βέβαια, πιο εύκολη είναι η υπερψήφιση από την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Η μεγάλη δοκιμασία θα είναι στη ΔΕΘ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, όπως και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, χωρίς να τα βρουν μεταξύ τους, θα δώσουν ραντεβού διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Και, το πιθανότεοο, θα παραβιάσουν διατάξεις του νόμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή