Το ΝΑΤΟ “ξυπνάει” και χτίζει άμυνες. Ρωγμές στο καθεστώς Πούτιν, που μας πουλάει πλέον πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε … ρούβλια

ΝΑΤΟ Φινλανδία

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κιέβου την Τετάρτη, καθώς ηγέτες της Δύσης άρχισαν να συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν την συνέχεια της πολιτικής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Στόχος τους, να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή του, που διαρκεί ήδη ένα μήνα, με συγκλονιστικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Ο Πούτιν, απαντώντας σε μια σειρά από δυτικές κυρώσεις που έπληξαν σκληρά τη ρωσική οικονομία και πάγωσαν τα περιουσιακά της στοιχεία που βρίσκονται στη Δύση, είπε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να αλλάξει τις πολιτική πωλήσεων φυσικού αερίου της σε «μη φιλικές» χώρες, τιμολογώντας πλέον σε ρούβλια – μια κίνηση που ανησύχησε τις διεθνείς αγορές.

Ρωγμές στο καθεστώς Πούτιν

Την ίδια στιγμή, ενδείεις ρωγμών εμφανίζονται στις τάξεις της Μόσχας. Ενας βετεράνος στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο Ανατόλι Τσουμπάις, έχοντας αντιρρήσεις με την εισβολή στην Ουκρανία και εγκατέλειψε τη Ρωσία χωρίς καμία πρόθεση να επιστρέψει, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters. Ήταν ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος που τα “έσπασε” με το Κρεμλίνο από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στις 24 Φεβρουαρίου.

Αν και η δυναμική της εισβολής έχει σταματήσει σε ορισμένες περιοχές και η Ουκρανική αντίσταση έχει ανατρέψει τις ελπίδες της Μόσχας για μια γρήγορη νίκη, το Ρωσικό πυροβολικό και τα πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν τους βομβαρδισμούς τους σε πολλές πόλεις, ενώ οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια.

Ο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Ευρώπη για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία με τους Ευρωπαίους ηγέτες στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, σήμερα (Πέμπτη) Βρυξέλλες.

Οι δυτικοί ηγέτες αναμένεται να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τις δυνάμεις στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και το κάνουμε. Αλλά ταυτόχρονα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτραπεί αυτή η σύγκρουση να μετατραπεί σε πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας”, είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι θα χρησιμοποιούσε τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ για να πιέσει σε αύξηση της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του Τζόνσον.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ένα πακέτο κυρώσεων σε πολιτικά πρόσωπα και ολιγάρχες. Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν επίσης να συντονιστούν για την επιβολή των κυρώσεων, είπε.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε… ρούβλια

Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι η Ρωσία θα αλλάξει ορισμένες πωλήσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια εκτόξευσε τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης λόγω των ανησυχιών ότι η αλλαγή θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και θα παρεμποδίσει συμφωνίες που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα.

Το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τις «μη φιλικές» χώρες που αντιστοιχεί σε αυτές που επέβαλαν κυρώσεις. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με συμβάσεις που είχαν συναφθεί προηγουμένως, δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση με τους υπουργούς της κυβέρνησης. «Οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, το οποίο θα αλλάξει σε ρωσικά ρούβλια», είπε.

Οι εξελίξεις το τελευταίο 24 ωρο

  • Ο Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για να αποστρατικοποιήσει και να “ουδετοροποιήσει” τη χώρα. Η Δύση λέει ότι πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο με στόχο να επιβεβαιώσει εκ νέου την κυριαρχία της Ρωσίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
  • Μετά από ένα μήνα αιματοχυσίας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλάβουν ούτε μία μεγάλη πόλη.
  • Αν και το Κρεμλίνο λέει ότι η επιχείρηση λειτουργεί “προγραμματισμένα”, οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, έχουν κολλήσει στα περισσότερα μέτωπα και αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού και σκληρή αντίσταση. Έχουν πλέον στραφεί σε τακτικές πολιορκίας και βομβαρδισμούς, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και πολλούς θανάτους αμάχων.
  • Η σύγκρουση έχει επίσης οδηγήσει το ένα τέταρτο των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας στην προσφυγιά.
  • Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι 264 άμαχοι στην πόλη σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις. Ο θόρυβος από τις βόμβες που έπεφταν ακουγόταν στο βάθος καθώς μιλούσε. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει τις κοντινές πόλεις Makariv και Irpin από τον ρωσικό έλεγχο, είπε.
  • Το χειρότερο πλήγμα έχει δεχτεί η Μαριούπολη, ένα νότιο λιμάνι που πολιορκείται από Ρωσικές δυνάμεις, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν καταφύγιο από τις πρώτες μέρες του πολέμου, υπό συνεχείς βομβαρδισμούς και με διακοπή των προμηθειών τροφής, νερού και θέρμανσης.
  • Δορυφορικές φωτογραφίες από την εμπορική εταιρεία Maxar έδειξαν μαζική καταστροφή μιας πόλης 400.000 κατοίκων, με στήλες καπνού να υψώνονται από πολυκατοικίες  στις φλόγες.
  • Παρά τις μέχρι στιγμής απώλειές της, η Ρωσία μπορεί ακόμα να ελπίζει να πετύχει περισσότερα κέρδη στο πεδίο της μάχης, ειδικά στα ανατολικά στο έδαφος συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης που η Μόσχα απαιτεί να παραχωρήσει η Ουκρανία στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.
  • Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ολόκληρο το πεδίο μάχης στη βόρεια Ουκρανία – το οποίο περιλαμβάνει θωρακισμένα κομβόϊ που απειλούσαν κάποτε το Κίεβο – είναι πλέον στατικό, με τους εισβολείς να προσπαθούν προφανώς να αναδιοργανωθούν.
  • Στα ανατολικά, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να συνδέσουν τα στρατεύματα στη Μαριούπολη με εκείνα κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, με την ελπίδα να περικυκλώσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις. Στα νοτιοδυτικά, παρέκαμψαν την πόλη του Μικολάγιεβ για να προσπαθήσουν να προχωρήσουν στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ένα εργαστήριο κοντά στον εγκαταλελειμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση των ραδιενεργών αποβλήτων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας όπως μετέδωσε το CNN.
  • Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του διοικητή της 810ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, γνωστής ως Ταξιαρχία Ζούκοφ, συνταγματάρχη Αλεξέι Σάροφ, στη Μαριούπολη.
  • Τυφλό “χτύπημα” της Ουκρανίας στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, καταγγέλλουν τοπικοί αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο και για “θύματα”, ο αριθμός των οποίων δεν προσδιορίζεται. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Βλαντιμίρ Περτσέβ, το μεσημέρι, οβίδα από την Ουκρανία “χτύπησε” χωριό γύρω από το Μπέλγκοροντ.
  • Η Μόσχα επιβεβαίωσε την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Πούτιν, Ανατόλι Τσουμπάις. Ο Τσουμπάις ήταν αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μπόρις Γέλτσιν τη δεκαετία του 1990 και ήταν το αφεντικό του Πούτιν στην πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο. Αργότερα διηύθυνε κρατικές επιχειρήσεις υπό τον Πούτιν και κατείχε πολιτικές θέσεις, ενώ πρόσφατα υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου σε διεθνείς οργανισμούς.
  • Η Μόσχα εν τω μεταξύ ειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα αποπέμψει ορισμένους Αμερικανούς διπλωμάτες ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να απελάσουν το Ρώσο προσωπικό από τη μόνιμη αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
  • Με πληροφορίες από το Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή