Το νέο κόλπο του Ερντογάν θέλει την Ελλάδα… “διεθνή παραβάτη”. Γιατί η Τουρκία καταγγέλλει την Αθήνα ότι «σπάει» το “Μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ”

Ελλάδα Τουρκία

Το νέο διπλωματικό εύρημα της Αγκυρας είναι να καταγγέλλει την Ελλάδα ως… διεθνή παραβάτη. Και το νέο «όπλο» που ανασύρει εσχάτως η Τουρκία για να στηρίξει αυτή την θέση είναι το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, την συμφωνία που είχαν υπογράψει Αθήνα και Αγκυρα το 1988, περί μορατόριουμ για μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε τουριστικές περιόδους και εθνικές εορτές.

Η Αγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι “σπάει” το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ

Πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «σπάει» το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, και τον ακολούθησε ο Χουλουσί Ακάρ την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών. Αμφότεροι, όπως επισημαίνουν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι δεν το κάνουν καθόλου τυχαία και έχουν πολύ συγκεκριμένη στόχευση – την παγίωση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή ανάμεσα στα 6 και στα 10 μίλια στο Αιγαίο.

Οι τρεις NAVTEX και οι ΝΟΤΑΜ

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πρώτη η Τουρκία εκείνη που έσπασε το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ: Αυτή την εβδομάδα εξέδωσε τρεις NAVTEX με τις οποίες αναγγέλλει την χρονική επέκταση των τριών μεγάλων δεσμεύσεων στο κέντρο του Αιγαίου για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, που κανονικά υπάρχει η υποχρέωση αποφυγής διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα. Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συμφωνίες και εκδίδει NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, εμπλέκοντας συγχρόνως και την απαίτηση περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Ακολούθησε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής – που μάλλον άφησε δυσαρεστημένη την Τουρκία – μια ακόμη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Τουρκία», ανέφερε, «παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της Αθήνας (συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ), αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα παρακολουθεί την Ελλάδα να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με δεμένα τα χέρια».

Ακάρ: “Προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων”

Παραβίαση του Μνημονίου και του μορατόριουμ είχε καταγγείλει μία ημέρα νωρίτερα και ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακαρ λέγοντας: «Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται».

Πίσω από αυτή την ρητορική, ελληνικές διπλωματικές πηγές βλέπουν σαφή εκβιαστική πρακτική από την πλευρά της Αγκυρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως εκείνη που παραβιάζει την συμφωνία, παρ΄ότι οι ασκήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή αναγγελθεί από την Αθήνα αφορούν κυρίως ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο

Ταυτόχρονα προσπαθεί μεθοδικά να δημιουργήσει διεθνή σύγχυση με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν από το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και να φέρει σε πρώτο πλάνο την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Στην ουσία, η Τουρκία αξιώνει από την Ελλάδα να μην έχει καμία στρατιωτική δραστηριότητα εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εμφανίζοντας αυτή την απαίτηση ως υποχρέωση με βάση την διεθνή νομιμότητα.

Και τούτο συμβαίνει διότι η Τουρκία θεωρεί ότι οι ελληνικές ασκήσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή μεταξύ των 6 και10 ναυτικών μιλίων δεν είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά διεθνής. Παράλληλα, δε, αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να εκδίδουν NAVTEX και ΝΟΤΑΜ μέχρι σχεδόν το μέσο του Αιγαίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή