Το νέο πτωχευτικό απασχολεί πολίτες και τράπεζες – Πόσο αποτελεσματικό είναι το  σημερινό πλαίσιο;

Tης Δάφνης Γρηγοριάδη

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021,  κατατέθηκε στην Βουλή. Προς το παρόν “τρέχει’’ το πρόγραμμα Γέφυρα το οποίο έχει παραταθεί μέχρι τέλος του μήνα.

Γιατί το «Γέφυρα» μάλλον θα παραταθεί εκ νέου; Αφού το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021, πιθανολογούμε ότι το τρέχον πρόγραμμα που προβλέπει επιδότηση δανειακών δόσεων μέχρι και 90%,  θα παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα»; Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χ.Σταϊκούρα, μέσα σε 65 μέρες κατατέθηκαν 138.590 αιτήσεις. Για να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην πραγματική οικονομία πρέπει να ξέρουμε πόσοι από αυτούς τους 138.590 ενδιαφερόμενους έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση.

Στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα μέσα σε ένα έτος υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις.  Το αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Γέφυρα» ήταν αναμενόμενο καθώς   οι όροι του είναι ευνοϊκότεροι από αυτούς της προηγούμενης ρύθμισης.

Ρευστοποίηση περιουσίας και επανεκκίνηση

Τι μας περιμένει από τον νέο χρόνο; Θα δίνεται η δυνατότητα επανεκκίνησης στον δανειολήπτη  μετά από πτώχευση και αφού προβεί στην ρευστοποίηση της περιουσίας του. Ένα μέτρο που από την μια “βγάζει” από την δύσκολη θέση  τον οφειλέτη από την άλλη όμως χάνει την περιουσία του την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει μέσω της ενοικίασης για την απόκτηση συμπληρωματικού ή ακόμη και κύριου εισοδήματος.

Ένα άλλο γεγονός που απασχολεί τους πολίτες είναι ότι: Δεν θα υπάρχει πλέον προστασία της α΄κατοικίας. Για τους ευάλωτους οφειλέτες θα υπάρχει η δυνατότητα  να συνεχίσουν να μένουν στην  κύρια κατοικίας τους καταβάλλοντας ενοίκιο στο κράτος. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12 έτη. Μετά το πέρας των χρόνων αυτών θα μπορεί κανείς να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας του.

Παραδοσιακά οι Έλληνες διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία παρά καταθέσεις , κατάσταση που πιστεύουμε  ότι θα  αντιστραφεί όχι μόνο λόγω της ρευστοποίησης της περιουσίας που προβλέπει ο νέος κώδικας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένες αβεβαιότητας που προσδίδει η πανδημία η οποία οδηγεί στην αποταμίευση.

Πως βλέπουν οι τράπεζες το νέο πλαίσιο; Oι τραπεζικοί κύκλοι πιστεύουν ότι το νέο πτωχευτικό θα βοηθήσει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των κόκκινων δανείων και πως είναι θετικό το ότι θα απαλλαγούν οι οφειλέτες από τα συσσωρευμένα χρέη τους- ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το νέο πτωχευτικό πλαίσιο προάγει την κουλτούρα πληρωμών , καθώς η εφαρμογή του απέχει μόλις 90 μέρες και υπάρχει το ενδεχόμενο έως τότε να μην μπορεί να επιτευχθεί η απευθείας μετάβαση στο νέο πλαίσιο αλλά να χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινά παγώματα πληρωμών.

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή