Το newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας σήμερα Τρίτη 04/01

    ΟΜΙΚΡΟΝ. Στη «μέγγενη» της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού βρίσκεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

    Συγκεκριμένα, πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα φθάνει πλέον το 70%, προσθέτοντας ότι στην παραλλαγή αυτή αποδίδεται και το 70% των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Η νοσηρότητα της παραλλαγής είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τον δείκτη θνητότητας.

    ***

    ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να «ξεγλυστρά» από τα εμβόλια. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Όμικρον. Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

    ***

    ΕΜΒΟΛΙΑ PLUS. «Mια στρατηγική δημόσιας υγείας, που να υπερβαίνει τα εμβόλια και να περιλαμβάνει και άλλα μέτρα», χρειάζεται να ακολουθήσουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη πανδημία του κοροναϊού, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της υγείας τη Δευτέρα (3/1), σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

    Οι εν λόγω επιστήμονες, που δημοσίευσαν τις ανησυχίες τους σε επιστολή τους στο «British Medical Journal», ανέφεραν ότι η ικανότητα των μεταλλάξεων Ομικρον και Δέλτα να παρακάμπτουν την προστασία που χορηγείται από τα εμβόλια, σημαίνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του, είναι πιθανό να αποτύχει.

    Η ομάδα επιστημόνων, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας από κορυφαία πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο, υποστήριξε μια προσέγγιση «εμβόλια-συν» («vaccines-plus»): Συνδυασμό δηλαδή του εμβολιασμού κατά της Covid-19 με άλλα μέτρα, όπως μάσκες, καλύτερο αερισμό στους εσωτερικούς χώρους, καθορισμό κριτηρίων σχετικά με τους περιορισμούς που χρειάζεται να επιβληθούν, καθώς και οικονομική υποστήριξη, για να είναι δυνατή η απομόνωση όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

    ***

    ΣΧΟΛΕΙΑ. Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων σε σχέση με το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει αύριο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

    Σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου, των επιστημόνων και των συναρμοδίων υπουργείων, κοινός παρονομαστής υπήρξε η βούληση τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους με στόχο τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών.  Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου η εκπαίδευση να λειτουργήσει ξανά κανονικά.

    Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν είτε σήμερα το απόγευμα είτε τη Τετάρτη πιθανότατα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη.

    ***

    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Με ανάρτησή του στα social media, o πρωθυπουργός υπενθύμισε στους πολίτες τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ισχύουν από 1/1/2022 με στόχο των ενίσχυση των εισοδημάτων τους.Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός έγραψε:

    «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος, να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων να γίνει ακόμη πιο γενναία. Και ειδικά οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022».

    ***

    ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ. Συνεχίζεται η σταδιακή απελευθέρωση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 29 Δεκεμβρίου η Ελλάδα απέστειλε αίτημα για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του γνωστού και ως Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν πολλές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων και της πολιτικής προστασίας, των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και του συστήματος δημοσιονομικού ελέγχου.

    ***

    ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικού ύψους 13 δισ., με έργα συνολικού ύψους 6 δισ. (9 οδικά έργα και 6 σιδηροδρομικά έργα καθώς και η γραμμή 4 του Μετρό) να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 και επιπλέον έργα 7 δισ. να προγραμματίζονται να υλοποιηθούν μέσα στη νέα χρονιά.

    Ένα μεγάλο κονδύλι ύψους 4 δισ. ευρώ αφορά σε έργα για αναβάθμιση των λιμανιών αλλά και μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Μάλιστα ήδη είναι στον αέρα νέοι διαγωνισμοί, με τους σημαντικότερους να αφορούν την σύνδεση του τρένου με τα λιμάνια της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

    ***

    ΤΟΥΡΚΙΑ – ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Η Τουρκία αισθάνεται ότι πρέπει να κλείσει το χάσμα που τη χωρίζει με τη Σαουδική Αραβία και οι λόγοι είναι απλοί: τον περασμένο Απρίλιο οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 94,4%, προκαλώντας πανικό στην Άγκυρα.

    Από τότε, ο Ερντογάν προσπαθεί αγωνιωδώς να βρει τρόπο να επουλώσει τις πληγές. Τον περασμένο Οκτώβριο έστειλε εσπευσμένα τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ριάντ και ο ίδιος φρόντισε να κάνει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, εν είδει κίνησης καλής θέλησης.

    Τώρα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπως επίσης τα ΗΑΕ, από τα οποία η Τουρκία πρόσφατα δέχθηκε «μετάγγιση» πολλών δισ. δολαρίων, προφανώς με κάποια σοβαρά ανταλλάγματα όσον αφορά στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

    ***

    ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Καθώς η ΕΕ επιχειρεί να λύσει τον «γρίφο» της βιώσιμης και «πράσινης» ενεργειακής πολιτικής, ήδη η αντιπαράθεση μεταξύ των αντίρροπων δυνάμεων έχει και τις πρώτες αψιμαχίες της.

    Την αρχή έκανε η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί την πυρηνική ενέργεια επικίνδυνη και ότι αντιτίθεται στην πρόταση των Βρυξελλών που την εντάσσει στο πλάνο της για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική.Μάλιστα, το γερμανικό «όχι» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφατικό: «Θεωρούμε την πυρηνική ενέργεια επικίνδυνη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστρέιτ, τονίζοντας ότι το ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει άλυτο.

    Από την άλλη, η Γαλλία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσιά της και να κατασκευάσει και νέα στο πλαίσιο της πολιτικής της για βιώσιμη ενεργειακή πολιτική μπροστά στην κλιματική αλλαγή.

    Οι αντίρροπες τάσεις των δύο ισχυροτέρων χωρών της ΕΕ προκαλούν ρήγμα στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλες εντάσεις μέχρις ότου βρεθεί η πολυπόθητη «χρυσή τομή».

    ***

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Δεν πρόλαβε να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και αμέσως κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021, προτείνοντας μία «αναδιάταξη» κονδυλίων, την οποία ο ίδιος θα επέκρινε μέχρι πρότινος, όντας ακόμη στην αντιπολίτευση.

    Συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τα οποία δεν είχαν απορροφηθεί το 2021, μεταφέρονται σε άλλη πιστωτική γραμμή, ώστε να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την προστασία του κλίματος.

    «Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για τον μετασχηματισμό ενός μεγάλου βιομηχανικού έθνους σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία» εξηγεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές διακηρύξεις των τριών κομμάτων που συναπαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    ***

    ΧΑΑ. Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2022

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 898,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 895,19 μονάδων και 900,66 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 25,13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,64 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,03 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56%, στις 2.160,88 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.505,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 576,84 μονάδες.

    *

    WALL STREET. Με άνοδο ξεκίνησαν την πορεία τους στο 2022 οι δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones και τον ευρύτερο S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει 1,2% με ώθηση από το ράλι τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple και η Tesla.

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 246,76 μονάδες ή 0,68% στις 36.585,06 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 30,38 μονάδες ή 0,64% στις 4.796,56 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 187,83 μονάδες ή 1,20% στις 15.832,80 μονάδες. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οκτώ με αρνητικό.

    *

    EΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα.ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% και έκλεισε σε νέο ρεκόρ στις 489,99 μονάδες.

    Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,86% στις 16.020,73 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 7.217,22 μονάδες. Η βρετανική αγορά παρέμεινε κλειστή και σήμερα. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε 0,5%.

    ***

    ΚΑΙΡΟΣ. Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πυκνότερες και σποραδικές βροχές αναμένονται την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

    Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή