Το newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας την Τετάρτη 19/01

“ΜΙΚΡΟΙ” EASTMED. Το αμερικανικό non paper που μοιάζει να «βυθίζει» το σχέδιο του αγωγού EastMed, ο οποίος θα συνέδεε μέσω Ελλάδας την Ευρώπη με το φυσικό αέριο Κύπρου και Ισραήλ, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αναλύσεις.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι εγκαταλείπουν οριστικά το έργο, με τον σύμβουλο ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόχσταϊν, να σημειώνει για την απόφαση της Ουάσινγκτον ότι είναι στο πλαίσιο ευρύτερης επαναξιολόγησης της στρατηγικής στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης σε έργα υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι έτσι διαμορφωμένοι ώστε να λειτουργούν «για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Ο Έιμος Χόχσταϊν άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν  δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Διευρύνονται οι δικαιούχοι επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Η επιδότηση αφορά εφεξής όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών αγροτικής χρήσης, καθώς και όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται εφεξής:

  • όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών αγροτικής χρήσης για τους οποίους περιορίζεται η κατανάλωση από την 1/8/2021 έως και 31/12/2021, έναντι των καταναλωτών χαμηλής τάσης και αγροτικής χρήσης μέσης τάσης που ισχύει σήμερα
  • όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για παραγωγή θερμικής ενέργειας, έναντι μόνο των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου που ισχύει σήμερα.

***

ΝΕΟ “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”. Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με θέμα την «πανδημία και εστίαση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ και ότι θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

***

RAFALE 1. Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την άφιξη σήμερα το μεσημέρι των πρώτων έξι μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθούν οργανικά στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Τα γαλλικά μαχητικά θα πραγματοποιήσουν υπερπτήση πάνω από την Ακρόπολη, ενώ το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί εγκαταστάσεις της 114 ΠΜ στην Τανάγρα η επίσημη παρουσίαση και η τελετή παραλαβής τους. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν για την προμήθεια στη χώρα μας συνολικά 24 από τα μαχητικά γενιάς 4++, τα οποία και αποτελούν τον βασικό κορμό της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

***

RAFALE 2. Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους ειδικούς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι το σύστημα Spectra (Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft) το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την MBDA και την Thales προκειμένου να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας για το μαχητικό. Με ενεργοποιημένο το Spectra το Rafale oυσιαστικά πλησιάζει στο πολύ χαμηλό ίχνος ραντάρ που εκπέμπει ένα stealth μαχητικό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εντοπίζει απειλές και να στοχεύει χωρίς να αποκαλύπτει τη θέση του.

***

ΕΡΓΑΣΙΑ. Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε.

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρώτο από τα 11 νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που θα «τρέξουν» φέτος και αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω με έμφαση στις γυναίκες, στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και πιο συγκεκριμένα στις Περιφερειακές Ενότητες του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 17 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00.

***

Η ΜΙCROSOFT ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ. Στη δημιουργία Data Center Region στην Αττική προχωρά η Microsoft και για το σκοπό αυτόν αιτήθηκε την ένταξη στο ειδικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

***

ΕΦΟΡΙΑ. 5,135 δισ. ευρώ φόρους άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 με τον αριθμό των οφειλετών να υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) έσπασαν το φράγμα των 110 δισ. ευρώ καθώς διαμορφώθηκαν στα 110,171 δισ. ευρώ.

Με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.138.953 φορολογούμενοι εκ των οποίων 1.913.294 απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.327.398 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

***

ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Την έντονη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκφράζουν κορυφαία στελέχη του σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού και την μετατροπή της σε ενδημικό φαινόμενο όπως, για παράδειγμα, η γρίπη.

Ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ., δρ. Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο «να επιτύχουμε το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό επίπτωσης με μέγιστο αριθμό εμβολιασμών, ώστε να αποτραπούν οι θάνατοι. […] Αυτό θα είναι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και θα είναι το τέλος της πανδημίας», συμπλήρωσε το κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού, σε μια στιγμή όπου πολλές κυβέρνησεις και επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το τελευταίο πανδημικό κύμα που συνεχίζει να σαρώνει τον κόσμο ενδεχομένως να οδηγήσει σε ενδημικότητα του ιού.

***

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ. Επιτυχία για την Ελλάδα θεωρείται η εκλογή της Εύας Καϊλή στη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, με το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που αποτελεί την δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή. Η Ισπανίδα Πρόεδρός της και οι Ευρωβουλευτές της ομάδας της αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφο τους, καθώς εκείνη κατάφερε να διακριθεί και μάλιστα χωρίς να πληροί η Ελληνική αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ των μόλις 2 (δύο) Ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.

***

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας είναι η αισιοδοξία των CEO, σύμφωνα με τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας της PwC.

Η συνεχιζόμενη πανδημία αλλά και οι συνθήκες της αγοράς, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το μεγάλο κύμα παραιτήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, αυξάνουν την πίεση για τους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) παγκοσμίως. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ποτέ συγκριτικά  με τα τελευταία 10 χρόνια, όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας για το επόμενο έτος.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των CEO, (77%), προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.446 CEO από 89 χώρες κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021.

***

ΤΟΥΡΚΙΑ. Παρέμβαση και στην ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μοιάζει να επιδιώκει να εμπλακεί και σε αυτή την διαμάχη.

“Δεν θεωρώ ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση γιατί η Ουκρανία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα. Η Ουκρανία είναι μια ισχυρή χώρα”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετέδωσε την Τρίτη το δίκτυο NTV. “Για να κάνει η Ρωσία αυτό το βήμα, θα έπρεπε να αναθεωρήσει την κατάσταση σε όλο τον κόσμο και τη δική της”, είπε και πρόσθεσε πως η περιοχή δεν μπορεί να δεχθεί ένα νέο πόλεμο και πως μια τέτοια κίνηση “δεν θα είναι σωστή”. “Βέβαια, πρέπει να θέσουμε αυτά τα θέματα στο τραπέζι με τον κ. Πούτιν και να τα συζητήσουμε.”

Η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα αλλά εναντιώνεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Ενώ σφυρηλατεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, η Άγκυρα έχει πουλήσει επίσης εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

***

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΣΡΑΗΛ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε μια αναδυόμενη απόψυξη με το Ισραήλ μετά από πάνω από μια δεκαετία αυξανόμενων εντάσεων, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε ένα κρίσιμο ενεργειακό έργο που περιλαμβάνει τους άλλοτε στενούς συμμάχους, όπως γράφει το Bloomberg.

Καθώς επέστρεφε από την Αλβανία αργά τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τους ηγέτες του Ισραήλ και είπε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αναβιώσουν τις διαπραγματεύσεις για έναν προγραμματισμένο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

***

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το “πάγωμα” του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ώρα που αυξάνεται η εγχώρια και διεθνής πίεση προς το Βερολίνο με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

“Είναι σαφές ότι θα υπάρξει υψηλό τίμημα και ότι όλα θα πρέπει να συζητηθούν εάν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία”, τόνισε ο Σολτς απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη στάση της Γερμανίας όσον αφορά τον Nord Stream, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

BITCOIN. Μεγάλη είναι η πιθανότητα το Καζακστάν να μην συνεχίσει να αποτελεί πλέον «καταφύγιο» του Bitcoin όπως ήταν κάποτε, σύμφωνα με ορισμένους μεγάλους miners που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη χώρα, μετά τις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα που ενίσχυσαν τους φόβους για αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Οι κυβερνητικές διακοπές του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναταραχών στη χώρα, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης κρυπτονονισμάτων στον κόσμο, προκάλεσαν πτώση της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος του Bitcoin κατά περίπου 13%, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρυπτονομίσματος.

***

ΡΟΜΠΕΡΤΑ ΜΕΤΣΟΛΑ. Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι η νέα πρόεδρος της Ευρωβουλής, αφού έλαβε 458 ψήφους ευρωβουλευτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μέτσολα έλαβε περισσότερες ψήφους από τον προκάτοχό της, Ντάβιντ Σασόλι, που εξελέγη με 345 «ναι», αλλά και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (383 ψήφοι).

Η νέα πρόεδρος, στην πρώτη της ομιλία, ανέδειξε τη διαφορετικότητα ως ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης και έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη.

Στο συγχαρητήριο της tweet προς τη νέα πρόεδρο, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον υψηλό αυτό θεσμικό ρόλο και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί της για την ανάκαμψη της Ε.Ε. και για ένα «πράσινο, ψηφιακό και φωτεινό ευρωπαϊκό μέλλον».

***

ΑΓΟΡΕΣ – ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOOMBERG. Δράμα στις αγορές. Οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα που είχαν δει τελευταία πριν από την πανδημία, ανησυχώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια νωρίτερα ή περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι αγορές μετοχών έπεσαν στο κόκκινο σε όλη την Ευρώπη, με επικεφαλής τις μετοχές της τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας φλέρταρε με θετική ένδειξη, αγγίζοντας το -0,01%, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2019 και ο χρυσός υποχώρησε.

Στις ΗΠΑ, η διαπραγμάτευση ομολόγων επανήλθε μετά τις διακοπές με την ανανέωση των πωλήσεων ομολόγων που ωθούν τη διετή απόδοση πάνω από το 1% για πρώτη φορά από το 2020. Οι αγορές χρήματος εμφανίζουν αυξανόμενες εικασίες ότι η Fed ενδέχεται να επιλέξει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, την πρώτη υπερμεγέθη ώθηση στο κόστος δανεισμού σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

***

ΧΑΑ. Με απώλειες έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών που, ωστόσο, δεν έχασε την επαφή του με τις 950 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 944,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 942,66 μονάδων (-1,42%) και 953,22 μονάδων (-0,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 65,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,38%, στις 2.280,73 μονάδες, ενώ στο -1,52% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.564,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 644,93 μονάδες.

*

WALL STREET. Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street , με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει πάνω από 540 μονάδες, τον S&P 500 να διολισθαίνει κάτω από τις 4.600 μονάδες με βουτιά 1,8% και τον τεχνολογικό να κατρακυλάει 2,6%.Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 543,34 μονάδες ή -1,51% και έκλεισε στις 35.368,47 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 85,74 μονάδες ή -1,84% στις 4.577,11 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε κατά 386,86 μονάδες ή -2,60% στις 14.506,90 μονάδες.

*

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι τον κλάδο της τεχνολογίας.
Ο πανευρωπαϊκές δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 1% στις 479,79 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να κατρακυλάει 2,2%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 1% στις 15.772,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,9% στις 7.133,83 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,6% στις 7.563,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,65%.

***

Ο ΚΑΙΡΟΣ. Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια πεδινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και τα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα, αίθριος γενικά καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο με εντάσεις έως 6 μποφόρ και ανατολικοί στο Ιόνιο έως 4 μποφόρ. Παγετός τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Στην Αττική αναμένουμε αρχικά νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό οι ασθενείς χιονοπτώσεις να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή