Το newsletter του economico: Τι αξίζει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου

    H ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ KΡΙΣΗ . Σαφές μήνυμα προς την Μόσχα έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο.

    «Εάν η Ρωσία επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, τότε ΗΠΑΓερμανία και ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να δράσουν», τόνισε ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι «η διπλωματία είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος απ’ όλους για να πάμε μπροστά». «Ο Πούτιν γνωρίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε. Σημείωσε επίσης ότι εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρξει ο αγωγός Nord Stream 2. Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο διπλωματικών χειρισμών από τη Μόσχα.

    Από την πλευρά του, ο  .κ. Σολτς προέταξε την ουκρανική κρίση. «Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι σύμμαχοι, συνεργαζόμαστε εντατικά και αυτό είναι απαραίτητο για τα βήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Καγκελάριος για να καταλήξει: «Είναι λοιπόν μια σημαντική συνάντηση σε μια πάρα πολύ σημαντική χρονική στιγμή».

    ***

    ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αππο τον ΟΟΣΑ, ισχυρή αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το τρίτο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε στην Αυστρία (αύξηση 8,6%), στην Ελλάδα (αύξηση 5,0%), στην Αυστραλία (αύξηση 4,4%), στην Πολωνία (αύξηση 3,7%) και στην Ολλανδία (άνοδος 3,0%). Στο σύνολο του ΟΟΣΑ το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,2% στην περιοχή του ΟΟΣΑ το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες μέλη, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από μια μείωση 1,0% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών στην περιοχή του ΟΟΣΑ είναι τώρα 4,0% υψηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

    ***

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΕ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ. Ο πρωθυπουργός απέπεμψε χθες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Την εξέλιξη αυτή προκάλεσε το βίντεο με τους κυνικούς κομπασμούς του πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, όπου θρηνήσαμε θύματα ότι μοίραζαν σακούλες με λεφτά σε όποιον μιλούσε… ελληνικά και γύρισαν το παιχνίδι των εκλογών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός, είδε το βίντεο που κυκλοφόρησε. Στο εν λόγω βίντεο ο Σπήλιος Λιβανός, όχι μόνο ήταν παρών, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά χαμογελούσε και είπε μάλιστα προς τον δήμαρχο «έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά που κάνατε» και πως «ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα, υπολειπόμεθα»!

    Αργότερα η Νέα Δημοκρατία διέγραψε και τον τ. υφυπουργό της (επί κυβερνήσεων Κ.Καταμανλή) Πέτρο Δούκα.

    ***

    ΟΜΟΛΟΓΑ 1. Ισχυρές πιέσεις δέχονται από σήμερα το πρωί όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, με τα αποτελέσματα να γίνονται πιο ορατά στις πιο ευάλωτες, όπως η ελληνική και η ιταλική. Οι τιμές των ομολόγων σημειώνουν σήμερα σημαντική υποχώρηση, καθώς οι αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μετά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν, οι αγορές χρήματος προεξοφλούν πλέον αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους και τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

    ***

    ΟΜΟΛΟΓΑ 2. Αναπόφευκτα, η τάση αυτή επικράτησε και στην ελληνική αγορά με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει προς το 2,5%.

    Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 86 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,41% έναντι 0,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

    ***

    ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ. Νέα μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο του σοκ και των μαζικών αντιδράσεων για τη στυγνή δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Αρη. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα κινούνται σε τρία επίπεδα:

    • Ακόμη μεγαλύτερη αυστηροπόιηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας για τις λέσχες φιλάθλων και τα παραρτήματα τους, και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή
    • Αναγκαίες προσαρμογές ποινικού κώδικα
    • Εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων

    Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

    ***

    SCOPE RATINGS. Σε νέα ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 προχώρησε η Scope Ratings, στο πλαίσιο της καθιερωμένης έκθεσης ελέγχου αξιολόγησης (monitoring review) στην οποία προχωρά ο οίκος κάθε έξι με 12 μήνες και η οποία δεν αποτελεί έκθεση αξιολόγησης.

    Πλέον ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση της τάξης του 9,3% το 2021 από 8,9% που είχε εκτιμήσει πριν – και η οποία είναι η υψηλότερη εκτίμηση που έχουμε δει από οίκο. Για το 2022 η ανάπτυξη εκτιμάται να βρεθεί στο 4,4% και το 2023 στο 2,5%, ενώ αναθεωρούνται παράλληλα προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

    Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 198,7% στο τέλος του 2021 (από 199,1% που προέβλεπε πριν) και στο 192,2% στο τέλος του 2022 και ελαφρώς κάτω από το 180% έως το 2026. Το έλλειμα τοποθετείται στο 9,5% το 2021 και στο 4,8% το 2022, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να επιστρέφουν το 2023-2026.

    ***

    ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 1. Μετά από σχεδόν 15 ημέρες εντονότατης δημόσιας διπλωματικής κινητικότητας, η διελκυστίνδα του Ουκρανικού Ζητήματος μοιάζει να μεταφέρεται πλέον στο παρασκήνιο – εκεί όπου λογικά θα μπορούσε να βρεθεί μία διέξοδος από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απλώσει «τα χαρτιά τους στο τραπέζι», αλλά το αληθινό «διπλωματικό πόκερ» αρχίζει τώρα.

    Μοιάζει σαφές ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί μία ευθεία αντιπαράθεση, αλλά την ίδια στιγμή μία «ήττα» σε επίπεδο εντυπώσεων συνιστά κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον θέλουν να αποφύγουν διότι θα έπληττε την αποτρεπτική τους ικανότητα – διπλωματική και στρατιωτική.

    Την ίδια στιγμή, σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, διαμορφώνονται πια με σαφήνεια τα αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα.

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε, όσο αυτό ήταν εφικτό, να καταστήσει τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της κοινωνούς της στρατηγικής της. Η Ρωσία, από την πλευρά της, επιδιώκει μία εμβάθυνση της σχέσης της με την Κίνα και η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Πεκίνο την Παρασκευή υπήρξε έμπλεη μηνυμάτων.

    ***

    ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 2. Την ίδια στιγμή, οι «μεσαίες δυνάμεις» προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Ουκρανικό Ζήτημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Τουρκία, η Πολωνία και πολύ πιο διακριτικά η Γερμανία, όπου η νέα κυβέρνηση αδυνατεί ακόμη να βρει βηματισμό περιοριζόμενη στις κινήσεις της και από την άβολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας των προνομιακών σχέσεών της με τη Μόσχα, αναζητούν τρόπους επαφής με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να διαγνώσουν τις ακριβείς προθέσεις του ενοίκου του, του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Μόσχα δεν αναμένει ότι αυτές οι χώρες μπορούν να της παράσχουν τις λύσεις που επιδιώκει. Ο δίαυλος που έχει σημασία είναι αυτός με την Ουάσιγκτον και όλα θα κριθούν εκεί.

    Τα πάντα φυσικά κρέμονται σε τεντωμένο σκοινί. Η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις τόσο στα σύνορα με την Ουκρανία όσο και στη Λευκορωσία, όπου πρόκειται να διεξαχθούν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την ενίσχυση του ανατολικού μετώπου του ΝΑΤΟ με 3.000 στρατιώτες σε Πολωνία και Ρουμανία (πέραν των 8.500 που έχουν τεθεί σε ετοιμότητα).

    ***

    ΠΟΥΤΙΝ – ΜΑΚΡΟΝ 1. Μηνύματα προσπάθειας αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης έστειλαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στην κρίσιμη συνάντησή τους στη Μόσχα.

    Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε ότι ο διάλογος με την Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

    ***

    ΠΟΥΤΙΝ – ΜΑΚΡΟΝ 2. Από την πλευρά του, ο Πούτιν σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά για να συζητήσουν οι δύο άνδρες στη συνάντησή τους στην Μόσχα. «Φυσικά, έχουν μαζευτεί πολλά ζητήματα που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν σε μία τέτοια απευθείας συζήτηση. […] Έχουμε κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια. Θέλω να ευχαριστήσω το Παρίσι που συμμετέχει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

    Προσέθεσε, δε, με νόημα ότι «θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα, ότι αντιλαμβάνομαι πως έχουμε κοινή ανησυχία για το τι συμβαίνει στο πεδίο της ασφάλειας στην Ευρώπη. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι η Γαλλία παίρνει τον πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη θεμελιωδών αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα»

    ***

    ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Στις κριτικές που δέχεται για την, ας την πούμε «ουδέτερη», στάση της χώρας του σχετικά με την ουκρανική κρίση, απάντησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην Washington Post λίγο πριν το σημερινό ταξίδι του στις ΗΠΑ.

    Όπως είναι ήδη γνωστό, η Γερμανία αρνήθηκε να επιτρέψει την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία και, μάλιστα, απαγόρευσε και στην Εσθονία να στείλει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία. Επίσης, ενώ διάφοροι δυτικοί ηγέτες εκφράζουν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία, ο Σολτς μέχρι στιγμής έμοιαζε να… κρύβεται και να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του φλέγοντος ζητήματος.

    Τώρα , μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Σολτς εξήγησε ότι η χώρα του αρνείται να παραδώσει επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς για τις εξαγωγές όπλων που έχει η Γερμανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο έχει ασκήσει ενίοτε και έντονη κριτική στο Βερολίνο, καθώς δεν παρέχει στη χώρα άμεση στρατιωτική βοήθεια αλλά και εμποδίζει ανάλογες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο έχει απαντήσει αναφέροντας πως δεν θα επιτρέψει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

    ***

    ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Πέρα από κάθε λογική κινείται πλέον ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία που το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλλει στην Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, οκτώ εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και έναν πρώην αθλητή της κολύμβησης, που μετείχε και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέδωσε η τουρκική δικαιοσύνη για σχόλια που έγιναν στο Twitter σε βάρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, το Σαββατοκύριακο.

    Ο 67χρονος Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του εμφάνισαν μια «ελαφρά» μορφή της νόσου και ότι θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες από το σπίτι του. Από τότε, ανάρτησε πολλά μηνύματα στο Twitter ευχαριστώντας ξένους αξιωματούχους για τις ευχές που του έστειλαν για ταχεία ανάρρωση.

    ***

    ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ. Ακόμα και τη σκιά του μοιάζει να τρέμει ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς, όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2023 και ο ίδιος μοιάζει να υπολείπεται των αντιπάλων του, τόσο φοβάται για τις αποκαλύψεις που θα συνοδεύσουν μια πιθανή ήττα του.

    Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν ότι ο Ερντογάν, από το Κίεβο, ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου τη σύλληψη ενός ανδρός, το όνομα του οποίου έχουν ακούσει ελάχιστοι στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Νούρι Γκέκαν Μποζκίρ. Σύμφωνα με έρευνες της Deutsche Welle ο Μποζκίρ είναι πληροφοριοδότης και ήθελε να αποκαλύψει κρυφές αποστολές τουρκικών όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Σχεδόν κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να βγάλει στο φως τις συστηματικές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών από την Τουρκία. Γιατί ο συλληφθείς έμπορος όπλων ανήκει ο ίδιος σε μυστικό δίκτυο που προμηθεύει όπλα τη Συρία και τη Λιβύη.

    Δοσοληψίες που θα πρέπει να παραμείνουν απόλυτα μυστικές, γιατί η τουρκική κυβέρνηση κερδίζει τεράστια ποσά από αυτές. Και για να κλείσουν το στόμα στον πρώην επίλεκτο στρατιώτη και αργότερα έμπορο όπλων, τον έβγαλαν εκτός “κυκλοφορίας“. Απέναντι σε φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ο Έρντογάν είπε ότι συνελήφθη από τις μυστικές τουρκικές υπηρεσίες ΜΙΤ στην Ουκρανία. Κατά δήλωση Ερντογάν το θέμα συζητήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και συμφωνήθηκε ο Μποζκίρ να εκδοθεί στην Τουρκία.

    ***

    ΧΑΑ. Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 940 μονάδων.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 938,09 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 938,09 μονάδων (-0,73%) και 947,31 μονάδων (+0,24%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,9 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,68%, στις 2.280,48 μονάδες, ενώ στο -0,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.566,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 693,51 μονάδες.

    *

    WALL STREET. Πτώση στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα κρίσιμα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και στα εταιρικά αποτελέσματα.

    O Dow Jones ενισχύθηκε μόλις μία μονάδα στις 35.091, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,37% στις 4,483 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 14.015 μονάδες.

    Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,3%) και Chevron (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,8%) και Merck & Co (-1,2%).

    *

    ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ. Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών: Ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες πάνω από 5% φέτος.   

    Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,7% στις 15.206,64 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,8% στις 7.009,25 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο επίσης 0,8% στις 7.573,47 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,4%.

    ***

    Ο ΚΑΙΡΟΣ. Πρόσκαιρες βροχές σε αρκετές περιοχές. Καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά και στο Αιγαίο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα. Θυελλώδεις άνεμοι. Πτώση της θερμοκρασίας κατά 9-10 βαθμούς.

    Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές βροχές κατά τόπους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά, στα ημιορεινά και αρχικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και δυτικά του νομού, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα περιοριστούν σταδιακά σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Πάντως θα υπάρχουν και σημαντικά διαστήματα χωρίς φαινόμενα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 5-7 μποφόρ και πιθανόν τοπικά στα ανατολικά και στα ημιορεινά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

    Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις σε περιοχές από τα 200 μέτρα και υψηλότερα, αλλά τα φαινόμενα το πρωί θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή