To Nordic Monitor «ξεσκεπάζει» νέα προβοκάτσια από την Τουρκία: Aστυνομικός της πρεσβείας είχε στήσει κύκλωμα κατασκοπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ακόμα μία προσπάθεια εμπλοκής της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας, στην προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να «απαλλαγεί» από «εσωτερικούς αντιπάλους», αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ του, το Nordic Monitor φέρνει στην δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 με παραλήπτες τουλάχιστον δώδεκα τουρκικά αστυνομικά τμήματα προκειμένου να τους διαβιβάσει πληροφορίες και στοιχεία που συγκέντρωσε Τούρκος αστυνομικός, που είχε στήσει κύκλωμα κατασκοπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παρακολούθηση «γκιουλενιστών»

Ειδικότερα, επρόκειτο για έναν Τούρκο αστυνομικό ο οποίος ήταν αποσπασμένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, ο οποίος κατασκόπευε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις και 13 άτομα ενδιαφέροντος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μια αγορά λιανικής, ένα μεσιτικό γραφείο και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το έγγραφο αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις αντικείμενο παρακολούθησης ήταν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών των προαναφερθέντων επιχειρήσεων, που φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει στοχοποιηθεί από το καθεστώς Ερντογάν, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ευρύτερη επιχείρηση

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, στο απόρρητο έγγραφο των τουρκικών αρχών αναφέρεται ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες εντάσσονταν σε μια ευρύτερη μυστική επιχείρηση που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό Γκιουλενιστών, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για σχετική δράση και άλλων τουρκικών υπηρεσιών.

Το ρεπορτάζ σημειώνει με νόημα ότι οι αστυνομικοί που τοποθετούνται στις τουρκικές πρεσβείες έχουν ως αντικείμενο την ασφάλειά τους και όχι τη διεξαγωγή παρακολουθήσεων και κατασκοπείας. Μάλιστα, τυπικά υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν θεωρούνται ακριβώς αστυνομικοί, αλλά σύνδεσμοι με τις τοπικές αρχές.

Ο ρόλος της ΜΙΤ

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις για τις παράνομες παρακολουθήσεις προσώπων από Τούρκους αξιωματούχους στην Ελλάδα όχι μόνο αφορά επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της χώρας, αλλά επίσης αποδεικνύει ότι παραβιάζεται και ο νόμος που απαγορεύει την τουρκική αστυνομία να διεξάγει τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, η διαβόητη τουρκική μυστική αστυνομία, γνωστή ως ΜΙΤ, μπορεί να δρα ανεξέλεγκτη καθώς δεν δεσμεύεται από αντίστοιχους νόμους, όπως έχει φανεί και από τη δράση της σε χώρες της Ευρώπης κατά προσώπων που έχει στοχοποιήσει το καθεστώς Ερντογάν, παρουσιάζοντάς τα ως «τρομοκράτες» ή «εχθρούς της Τουρκίας».

Καμία δημοσίευση για προβολή