Το «Oruc Reis», τα συνοδευτικά τουρκικά πολεμικά και οι δυνατότητες της Ελλάδας για να τα ελέγξει

Πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας συνοδεύουν διαρκώς το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» στον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πορεία και η ταχύτητα του σκάφους συνάδουν με πόντιση καλωδίων, ωστόσο τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, με τις εν λειτουργία μηχανές τους να δυσκολεύουν σημαντικά τα ηχοβολιστικά.

Ο στολίσκος και οι δυνατότητές του

Οι Τούρκοι διατηρούν πάντα γύρω από το «Oruc Reis» μια φρεγάτα και τέσσερες μικρότερες κορβέτες. Η φρεγάτα συνήθως είναι ή κλάση ΜΕΚΟ ή κλάση Perry. Οι Perry έχουν την ηλικία των ελληνικών φρεγατών, περίπου 40 ετών. Οι ΜΕΚΟ, κλάση την οποία επίσης διαθέτουμε, είναι λίγο νεότερες. Υπάρχουν και τέσσερις κορβέτες κλάσης BURAK ή ADA οι οποίες εναλλάσσονται.

Οι ADA είναι καινούργιες και δεν τις βλέπουμε συχνά. Βλέπουμε τις BURAK που είναι μισού αιώνα, με μηδαμινές δυνατότητες, καθώς κάνουν επίδειξη σημαίας, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε σε ανοιχτή θάλασσα, καθώς είναι παλιά σκάφη και με υποτυπώδη οπλισμό που δεν έχουν καν δυνατότητα αυτοάμυνας.

Δικαίωμα μόνο για νηοψία

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στην ανοιχτή θάλασσα με βάση το διεθνές δίκαιο. Μπορεί να ελέγξει ερευνητικό, άοπλο, πολιτικό ουσιαστικά σκάφος (μη συναινετική νηοψία) με φουσκωτά με βατραχανθρώπους του Λιμενικού (σώμα ασφαλείας, όχι στρατιωτικοί).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΚΑΪ, oυσιαστικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν δίνουν ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης, αλλά προστατεύουν το Ορούτς Ρέις από τη νηοψία.

Το πάθημα με τα υποβρύχια

Σημειώνεται ότι για 36 μέρες στην κρίση του Αυγούστου οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε ένα ελληνικό υποβρύχιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι η Ελλάδα εντόπισε όλα τα τουρκικά υποβρύχια που έλαβαν θέσεις σε περιοχές επιχειρήσεων και ανά πασά στιγμή οι ελληνικές δυνάμεις είχαν γνώση που βρισκόταν το καθένα. Ουσιαστικά είχαμε βγάλει από την εξίσωση ενδεχόμενης σύρραξης ένα παρά πολύ σημαντικό παράγοντα, ενώ οι Τούρκοι τον είχαν… στο σβέρκο τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή