To… παραδέχθηκε ο Ερντογάν: Η Τουρκία «κοιτάζει» μόνο για F-16, δεν τρέφει ελπίδες για τα F-35

Η Τουρκία «κοιτάζει» μόνο για F-16, δεν τρέφει ελπίδες για τα F-35

Παρά το γεγονός ότι, λίγο μετά την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της πώλησης 40 νέων και κιτ αναβάθμισης 79 παλιότερων F-16 στην Τουρκία, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, υπό την προϋπόθεση ότι θα «έβαζε στη ναφθαλίνη» το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θεωρεί κάτι τέτοιο πιθανό.

Βάρος στα F-16

Μιλώντας για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία εστιάζει περισσότερο στην προμήθεια των F-16 παρά στα F-35» και πρόσθεσε ότι έγιναν συζητήσεις με Αμερικανούς Γερουσιαστές για τα επόμενα βήματα του εξοπλιστικού προγράμματος των μαχητικών F-16 Viper που η χώρα του προτίθεται να αποκτήσει από τις ΗΠΑ, αλλά και την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 στην έκδοση αυτή, η οποία θα γίνει από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Τόνισε, δε, ότι τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης διαπραγματεύονται με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι S-400

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, για την Τουρκία και προσωπικά για τον Ερντογάν, το ζήτημα της ενίσχυσης της αεράμυνας της χώρας μοιάζει πολύ πιο σημαντικό από την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να αποκτήσει με τους όρους που επιθυμεί (δηλαδή, να έχει πλήρη έλεγχο του συστήματος) το αμερικανικό σύστημα Patriot, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπαναχωρήσει και να αποσύρει το S-400, για το οποίο, μάλιστα, έχει ήδη πληρώσει τη Ρωσία με το ποσό σχεδόν των 2,5 δισ. δολαρίων. Και, φυσικά, ο Ερντογάν επενδύει πολλά και στο εγχώριο μαχητικό 5ης γενιάς, το KAAN.

Πανηγύρια

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την πρώτη πτήση του αεροσκάφους είχε δηλώσει ότι «ζήσαμε μια από τις περήφανες μέρες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Το εγχώριο μαχητικό μας αεροσκάφος, KAAN, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση. Η Τουρκία πέρασε ένα άλλο κρίσιμο ορόσημο για την παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υπόλοιπες δοκιμές του KAAN, που εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους μας και φόβο στους εχθρούς μας. Θα συνεχίσουμε να έχουμε καλά νέα από την αμυντική βιομηχανία την επόμενη περίοδο».

Οι προτεραιότητες

Με την προοπτική το ΚΑΑΝ να μπει σε παραγωγή γραμμής ως το 2030 και την τουρκική αεροπορία να αρχίσει σύντομα να παραλαμβάνει τα F-16 Viper και να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μαχητικά της, γίνεται προφανές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να… πιεστεί για να ξαναμπεί στο παιχνίδι των F-35, ιδίως, δε, όσο το επίδικο θα είναι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Φυσικά, αν παρουσιαστεί σχετική ευκαιρία να… τρουπώσει (όπως έλεγε και ο αείμνηστος Κώστας Βουτσάς), δεν πρόκειται να πει όχι, ωστόσο, φαίνεται ότι οι προτεραιότητες του Ερντογάν στην παρούσα φάση είναι άλλες και ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα.

Καμία δημοσίευση για προβολή