Το πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας και η μάχη του προέδρου της για την προεδρία της ΕΕΤ

Την εμπειρία πλέον των 30 ετών που έχει αποκτήσει στον τραπεζικό κλάδο, έχοντας αναλάβει ανώτατες θέσεις σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς όπως η UBS, η Credit Suisse, η Merrill Lynch, η Salomon Brothers και η Exxon Mobil, επιδιώκει να συνεισφέρει με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης.

Οι εκλογές προέδρου στις 26 Μαρτίου

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της ΕΕΤ θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου, καθώς στις 29 Μαρτίου, ύστερα από μία απόλυτα επιτυχημένη θητεία που ανέδειξε εντός και εκτός Ελλάδος τον ρόλο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποχωρεί ο νυν πρόεδρος Νίκος Καραμούζης. Υποψήφιοι να τον διαδεχθούν στο “τιμόνι” της ΕΕΤ είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης.

Το όραμα του Μιχαηλίδη

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο συνάντησής του με δημοσιογράφους, το προσωπικό του όραμα για την επόμενη μέρα της ΕΕΤ είναι να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της, βαθαίνοντας την εταιρική διακυβέρνηση και εμπλουτίζοντας τις αρχές και τους στόχους της, σε ένα κλίμα συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και βαθιάς δημοκρατίας μεταξύ των μελών της.

Στο πλαίσιο αυτό, ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΕΤ, ο κ. Μιχαηλίδης πραγματοποιεί επαφές με τους προέδρους των τραπεζών, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την ΕΕΤ, τόσο για τον τρόπο λειτουργίας της, όσο και για την ηθική ηγεσία (ethical leadership) που καλείται να αναλάβει ο τραπεζικός τομέας στην κοινωνία σήμερα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στους δημοσιογράφους, οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε μία συγκυρία αυξημένων προκλήσεων και αλλαγών, στις οποίες καλούνται να προσαρμοστούν με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

Τον Απρίλιο παρουσιάζεται το πλάνο μετασχηματισμού

[more]

Στο σκεπτικό αυτό, άλλωστε, είναι δομημένο και το πλάνο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα στους διεθνείς επενδυτές. Οι άξονες του πλάνου μετασχηματισμού της ΕΤΕ, το οποίο έχει τριετή ορίζοντα, είναι:

– Η εξυγίανση του ισολογισμού, με αιχμή την βέλτιστη κεφαλαιακή κατάσταση και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σημειώνεται ότι η Εθνική θα εξετάσει την υιοθέτηση των προτάσεων του ΤΧΣ ή/και της ΤτΕ, αλλά και δική της στρατηγική μείωσης των NPLs “με εταιρία και επενδυτή”),
– Η ενίσχυση του τομέα των χρηματοδοτήσεων (corporate), με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
– Η μετεξέλιξη του τομέα λιανικής (retail banking) προκειμένου, με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, να αναβαθμιστεί η σχέση της Τράπεζας με τον πελάτη και η εμπειρία του τελευταίου,

– Η απλοποίηση, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των εσωτερικών λειτουργιών και διαδικασιών της Τράπεζας,
– Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή,
– Η εσωτερική διακυβέρνηση με στόχο την ακόμη πιο διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων,
– Η αναδιοργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας στο κομμάτι αυτό είναι κομβικής σημασίας και περιλαμβάνει τόσο την μείωση του προσωπικού, όσο και την αξιοκρατική αξιολόγηση (αμοιβές, προαγωγές).

Ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμόσει η ΕΤΕ από φέτος, δεδομένου ότι μέσα στην επόμενη τριετία το προσωπικό του ομίλου θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 2.000 άτομα και το δίκτυο κατά 100 – 150 καταστήματα.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ για το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε καλό δρόμο η συζήτηση με την κυβέρνηση για την ένταξη των δικαιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή