Το “Διαίρει και βασίλευε” επιχειρεί ο Τσίπρας με το Σκοπιανό υποστηρίζει η Handelsblatt

O Γκερντ Χέλερ σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί η διαμάχη για το Μακεδονικό διχάζει τόσο βαθιά την Ελλάδα» προχωρά σε μια δεύτερη ανάγνωση εξετάζοντας το γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή.

Καταρχάς λέει «για λόγους ασφάλειας: πρόκειται εν τέλει για την σταθερότητα της περιοχής» δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, θα ανοίξει για τη γειτονική χώρα τις πύλες για το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα υποχωρήσει η ρωσική διείσδυση στην περιοχή.

Ο αρθρογράφος κάνει ειδική μνεία στον ρόλο του «πραγματιστή Τσίπρα» για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θυμίζει ότι ήδη πέρυσι στο Νταβός ο Τσίπρας καλούσε υπέρ μιας επίλυσης «αντάξιας της αξιοπρέπειας και των δύο χωρών».

Κατά η Handelsblatt η συμφωνία «έχει νόημα» και από οικονομική άποψη: «Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα η “Μακεδονία” είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος. Εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες διατηρούν στη γείτονα χώρα υποκαταστήματα. Από την άλλη και η “Μακεδονία” βασίζει ένα μεγάλο μέρος του εξαγωγικού εμπορίου της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που είναι η πύλη προς τη Μεσόγειο για την “Μακεδονία”. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι παρά τα προφανή οφέλη, που φέρνει η συμφωνία για την Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων, δεν έχει μαζί του την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η επικύρωση της συμφωνίας δεν θα του προσδώσει νέους ψηφοφόρους, μάλλον το αντίθετο».

«Διαίρει και βασίλευε» το μότο του Τσίπρα

«Αλλά ο Τσίπρας βασίζεται σε κάτι άλλο», σημειώνει η Handelsblatt αναφερόμενη στις πολιτικές διεργασίες λόγω της επικείμενης ψηφοφορίας. «Ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται το Μακεδονικό ζήτημα προκειμένου να αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο της χώρας» σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Το μικρό κεντροαριστερό Ποτάμι διασπάστηκε επειδή δεν βρήκε κοινή πλεύση. Το ΚΙΝΑΛ, το διάδοχο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, βιώνει σοβαρές εντάσεις, επειδή ορισμένοι βουλευτές του θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, ενάντια στη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος. Ο Τσίπρας ελπίζει στους βουλευτές που αποκλίνουν από τα κόμματά τους για να τους πάρει με το μέρος του όπως και να απορροφήσει τις διαλυμένες παρατάξεις πριν από τις προβλεπόμενες εκλογές του φθινοπώρου, χρησιμοποιώντας το μότο: divide et impera δηλαδή διαίρει και βασίλευε».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή