Το “φαινόμενο” Ελλάδα: Φτωχότεροι έγιναν οι φτωχοί Έλληνες την περίοδο της κρίσης

  Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, από το 2009 ως το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας απομακρύνεται συνεχώς από τον μέσο όρο όλων των άλλων κρατών της Ευρώπης.

  Η Τουρκία και η Λετονία ήταν πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα όχι μόνον πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, αλλά ακόμα και εκεί που φαινόταν να έχει πιάσει «πάτο» η Ελλάδα, δηλαδή το 2014.

  Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η Τουρκία και η Λετονία αλλά και η Πολωνία κατάφεραν να ανέβουν, ενώ η Ελλάδα πήρε ξανά την κατηφόρα.

  Είμαστε “φαινόμενο”

  Στα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, όλες σχεδόν οι χώρες, εκτός της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, είδαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων τους να μειώνεται σημαντικά κάποιες χρονιές, ενώ κάποιες άλλες να ανεβαίνει.

  Μόνο στην Ελλάδα, με εξαίρεση την τριετία 2012-2014 όπου η πτώση σταμάτησε ή συγκρατήθηκε, η πτώση ήταν συνεχής. Η Ιταλία επίσης μοιάζει να βαδίζει μετά το 2012 στα χνάρια της Ελλάδας, χωρίς να έχει βιώσει το μέγεθος της πτώσης της χώρα μας.

   

  Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για 37 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει αποκοπεί πλήρως από την τροχιά των υπολοίπων κρατών κατά τα δέκα αυτά χρόνια. Και αυτό γιατί:

  – Κάποιες χώρες έκαναν άλματα κάθε χρόνο: Ιρλανδία, Λουξεμβούργο

  – Άλλες χώρες πήγαν καλά τα πρώτα 4-5 χρόνια και έπεσαν στα επόμενα: πτώση μετά το 2014 είχαν ελάχιστες χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία, οι οποίες όμως είχαν ζήσει άνοδο ως τότε και, σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνουν σταθερά και αισθητά τον μέσο όρο ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Περισσότερα σε λέξεις

  – Χώρες όπως με προβλήματα και Μνημόνια όπως η Ελλάδα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία) είχαν πολύ μικρότερες απώλειες και πολύ ταχύτερη ανάκαμψη.

  – Πτωχές χώρες του πρώην ανατολικού «μπλοκ» μένουν σταθερές (πχ Αλβανία, Βοσνία, Ουγγαρία), βελτιώνονται (Ρουμανία, Λετονία) ή «κάνουν θαύματα» (Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία) μειώνοντας την απόσταση από την Ελλάδα ή και ξεπερνώντας την, ειδικά μετά το 2014!

  Είμαστε η μόνη χώρα που οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι

  Το 2015, οι φτωχοί στη χώρα μας έγιναν φτωχότεροι. Τα στοιχεία σταματούν στο 2016, αλλά δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ζει επίπεδα κάτω και από εκείνα στα οποία βρίσκονταν το 2014:

  – Στην Αττική το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 22.389 ευρώ το 2014 και μειώθηκε σε 22.204 ευρώ το 2016

  – Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ήταν 14.925 ευρώ και μειώθηκε στα 14.686 ευρώ μετά από δύο χρόνια.

  – Στο Νότιο Αιγαίο ήταν 15.945 ευρώ και μειώθηκε στα 15.411 ευρώ

  – Στην Δυτική Μακεδονία ήταν 16.320 ευρώ και μειώθηκε σε 14.321 ευρώ.
  Με άνοδο ή σταθερά κινήθηκε στην Πελοπόνησο (πλην της Κορινθίας), στην υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη, στην Στερεά και στον Ιόνιο.

  Από το newsroom του economico.gr

  Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

  Καμία δημοσίευση για προβολή