“Το ρεπορτάζ στο εδώλιο”: Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι, ανάσα στην ελευθερία του Τύπου

 

Ελεύθεροι αφέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι τρεις δημοσιογράφοι που μηνύθηκαν από τον Πάνο Καμμένο για όσα έγραψαν σε ρεπορτάζ τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια.

Ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής της εφημερίδας Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος αποφάσισε να μην τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Αντίθετα η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης

«Η δημοκρατία έχει αντισώματα, η ελευθερία του τύπου νίκησε» δήλωσε εξερχόμενος των δικαστηρίων της Ευελπίδων ο Παναγιώτης Λάμψιας ενώ σε δήλωσή του ο δικηγόρος Τάσος Αβραντινης ανέφερε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία»

Αργά χθες το βράδυ μια εμβληματική τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη και η ηχηρή παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου έδωσαν τον τόνο στην κράτηση και προσαγωγή στον εισαγγελέα των επιτελών της εφημερίδας “Φιλελεύθερος“. Σε μιά επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού κια καθεστωτικής αντίληψης, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, έσειρε σε κράτηση δημοσιογράφους γιατί ερευνούν περιπτώσεις σκανδάλων γύρω από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στη Μόρια.

Ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, επαγγελματίες με κύρος και πολυετή εμπειρία σε μεγάλα Μέσα, κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων προκειμένου να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, σήμερα το πρωί. 

Νωρίτερα είχαν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), όπου παρουσιάστηκαν αυτοβούλως, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερόμενος στην απαράδεκτη αυτή δίωξη δήλωσε: «Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε για οποιού λόγους είναι αντισυνταγματική η ενέργεια του αυτόφωρου για θέματα Τύπου (Δες δήλωση Βενιζέλου)

Το ιστορικό της δημοσιογραφικής περιπέτειας

Στη ΓΑΔΑ, οι τρεις δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως έχοντας ενημερωθεί σχετικά με τη μήνυση και εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και αφού παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, τα οποία το πρωί εμφανίσθηκαν στα γραφεία του Φιλελεύθερου (που όμως ήταν κλειστά χθες) και του Liberal, αναζητώντας τους.

Από την Ασφάλεια τους παρέπεμψαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, (όπου επίσης μετέβησαν μόνοι τους) και πλέον ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη… Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για να συλληφθούν».

Θα στηρίξουν το ρεπορτάζ

[more]

Οι τρεις δημοσιογράφοι «παραδόθηκαν» στις Αρχές για να στηρίξουν αφενός την έρευνα που διεξήχθη για την κατάσταση στην Μόρια μέσα από τις στήλες της εφημερίδες αφ’ ετέρου για να αποδείξουν, πέραν όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι η φάμπρικα των μηνύσεων κατά ΜΜΕ έχει μοναδικό σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου η ελευθερία του οποίου τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατ’ επανάληψη πληγεί.

Οι μηνύσεις είναι συνεχείς σε βάρος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που επικαλούνται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης τις πράξεις τα λάθη της παραλείψεις και τις αδυναμίες της.

Αποτελούν δέ το ένα από τα δύο «όπλα» που χρησιμοποιούνται κατά των κατά την κρίση της κυβέρνησης αντιπάλων. Το δεύτερο είναι η στοχοποίηση και η δολοφονία χαρακτήρων.

Εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης σημείωσε ότι «η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» διώκεται γιατί βγάλαμε στη φόρα το μεταναστευτικό. 1,6 δις ευρώ που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και έχουμε τελικά τη Μόρια. Εμείς διωκόμαστε όμως γιατί αναδείξαμε το θέμα».

Ερωτηθείς για το ποιά είναι εν συνεχεία η διαδικασία, από τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρίδης διευκρίνισε ότι «μας είπαν να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας, εμάς». Και συμπλήρωσε: «όταν δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».

Η κυβέρνηση καλύπτει τον Πάνο Καμμένο

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης,κάλυψε πλήρως τον ο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο για την μήνυση σε βάρος των δημοσιογράφων.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες» και παραπέμπει την νομοθετική επίλυση του όλου θέματος στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «στη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Από το newsroom του economico.gr με στοιχεία ρεπορτάζ από το protothema.gr

Περισσότερα νέα ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή