Το σχέδιο Στουρνάρα για την “bad bank” – Τι προβλέπει για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις τράπεζες

Στουρνάρας bad bank

Στα χέρια των τραπεζών βρίσκεται ήδη η πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία “bad bank” με στόχο να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από από πηγές της ΤτΕ, η πρόταση Στουρνάρα βασίζεται στους εξής άξονες:

• Mεταφορά σε ποσοστό μέχρι το 100% του υφιστάμενου αποθέματος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (καθώς και των νέων ΜΕΔ που θα προκύψουν μετά το πέρας της πανδημίας), στην bad bank.

• Επιτρέπει την κατάρτιση συναλλαγών τιτλοποιήσεων αμιγώς με όρους αγοράς με τη διάθεση του μεγαλύτερου τμήματος των υπό έκδοση τίτλων σε επενδυτές, επιταχύνοντας την εξυγίανση των τραπεζών.

• Διαφοροποιεί τις πηγές εσόδων της αποζημίωσης που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο, σε αντιστάθμιση για τη χορήγηση εγγύησης. Πρωτίστως, με τη μορφή φορολογικών εσόδων σχετιζόμενων με το ύψος της ονομαστικής αξίας των υπό μεταφορά ΜΕΔ προς την AMC.

Δευτερευόντως, με ταμειακή μορφή μέσω ενός σταθερού επιτοκιακού εσόδου υπολογισμένου επί του ποσού της ονομαστικής χορηγηθείσας εγγύησης και, τέλος, με τη μορφή τίτλων από τις τιτλοποιήσεις. Αυτή η πηγή εσόδων αποσκοπεί στη λήψη από το Δημόσιο της όποιας πιθανής υπεραξίας από την υπεραπόδοση στο επίπεδο του ποσοστού εισπράξεων (collection rate) των τιτλοποιημένων απαιτήσεων.

Δείτε ακόμη: Παζάρι της Τουρκίας στο Αιγαίο: Πιέζει για διάλογο και συνεχίζει να προκαλεί. Εγρήγορση στο Πεντάγωνο μετά τη νέα Navtex

• Προσδιορίζει ότι οι ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα ΜΕΔ καταλογίζονται στις τράπεζες και καλύπτονται αποκλειστικά από αυτές και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο.

• Αναλώνει, για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, το τμήμα των εποπτικών τους κεφαλαίων το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναβαλλόμενη οριστική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση (DTC), με την ενεργοποίηση μηχανισμού συμψηφισμού με ενδεχόμενες ζημίες, και όχι το τμήμα των λοιπών στοιχείων του Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1).

• Διευκολύνει το τραπεζικό σύστημα με τη χορήγηση της δυνατότητας σταδιακής καταβολής του κόστους εξυγίανσης σε βάθος πενταετίας, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να διαμορφωθεί ένας ομαλός οδικός χάρτης επαναφοράς σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς και λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Δείτε επίσης

Ο Τραμπ αρνείται να υπογράψει το νομοσχέδιο των 900 δισ. για βοήθεια στους πληττόμενους από την πανδημία (Video)

ΑΚΤΩΡ: Διευθετούμε ακόμη μία σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης, χωρίς ουσιαστικές απώλειες

Νέα μετάλλαξη κοροναϊού: Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα – Γιατί το νέο στέλεχος ίσως είναι πιο μολυσματικό στα παιδιά

Καμία δημοσίευση για προβολή