Η Τουρκία λαμβάνει νέα μέτρα για την προστασία της λίρας μετά το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων

H τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ ομοτίμων στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Χιλής.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τους αποταμιευτές να προσφεύγουν σε ξένα νομίσματα, η Τουρκία αποφάσισε να τροποποιήσει τους κανονισμούς προκειμένου να στηρίξει τη λίρα μετά από μια επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα κατέστησε έτσι πιο δαπανηρες για τους εμπορικούς δανειστές τις καταθέσεις σε σκληρά νομίσματα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τις υποχρεωτικές απαιτήσεις αποθεματικών σε ορισμένους λογαριασμούς που συνδέονται με συνάλλαγμα, οι οποίοι αποτελούν μέρος ενός προγράμματος αποταμίευσης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση που αποσκοπεί στη στήριξη του εθνικού νομίσματος.

Καθώς τα επιτόκια στις τακτικές καταθέσεις σε λίρες μειώθηκαν είναι εύλογη η ανησυχία ότι οι αποταμιευτές θα αναζητήσουνε εναλλακτικές λύσεις την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και αναμένεται να επιταχυνθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες. Οι εμπορικές τράπεζες στην Τουρκία θα πρέπει διακρατούν υψηλότερα αποθεματικά για καταθέσεις και κεφάλαια συμμετοχής σε συνάλλαγμα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ιστοσελίδα της. Πέρα από τους υφιστάμενους κανόνες για τα υποχρεωτικά αποθεματικά, ένας πρόσθετος δείκτης για τους λογαριασμούς αυτούς που πρέπει να διατηρούνται σε λίρες διπλασιάστηκε στο 8%.

Η νομισματική αρχή μειώνει επίσης τις απαιτήσεις για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που συνδέονται με το συνάλλαγμα και έχουν διάρκεια έως έξι μήνες, μειώνοντας την υποχρεωτική αναλογία τους στο 25% από 30%. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες λιρών μπορούν να αντισταθμίσουν τις συναλλαγματικές απώλειες, λαμβάνοντας κρατικά εγγυημένη αποζημίωση για οποιαδήποτε υποτίμηση που υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών.

Τα μέτρα θα αντισταθμίσουν εν μέρει το ένα το άλλο, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της QNB Finansbank, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο καθαρός αντίκτυπος θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση κάποιας πλεονάζουσας ρευστότητας από το σύστημα.

Ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζουν πρόσθετα μέτρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, που θα έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τις αποταμιεύσεις στο τοπικό νόμισμα και να διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα περάσει στην πραγματική οικονομία. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, τα οποία ανήλθαν στο 45%.

Η λίρα κατέγραψε μικρή μεταβολή, αφού υποχώρησε σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου από την αρχή του μήνα.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα εντείνεται στην Τουρκία, καθώς οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την αποκατάσταση των διεθνών αποθεμάτων και η ανάγκη κάλυψης των ζημιών από τις καταθέσεις που προστατεύονται από συναλλαγματικές διαφορές απελευθερώνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία.

Όσον αφορά το μέλλον, η προσδοκία είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί πιο επιθετικά με μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν την έκδοση συναλλαγματικών ρευστότητας για πρώτη φορά από το 2007.

Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα swaps, τα οποία είναι πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις και ως εκ τούτου επιτρέπουν στους δανειστές να δανείζονται με φθηνότερο κόστος από το επιτόκιο αναφοράς repo μιας εβδομάδας. Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της πλεονάζουσας ρευστότητας θα ήταν να εξισορροπήσει τα κανάλια χρηματοδότησής της με swaps και πράξεις ανοικτής αγοράς, σημειώνει ο Cem Cakmakli, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή