Τουρκία: Ποιός είναι ο παγκόσμιος Ισλαμιστικός σχεδιασμός του Ερντογάν. Πως στηρίζει τον ISIS

Τουρκία: Οι τελευταίες (και φαρμακερές;) εκλογές του Ερντογάν
Του Burak Bekdil*

Οι “στρατηγικοί αναλυτές” διεθνώς θα έπρεπε να είχαν κοιτάξει πιο προσεκτικά την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ήταν μια ακόμη προειδοποίηση προς τη Δύση για τον επιδιωκόμενο ισλαμιστικό σχεδιασμό του για ολόκληρο τον κόσμο – όχι ότι μπορεί να επιτύχει αυτή τη φιλοδοξία του, αλλά αυτό που επιδιώκει συνοδεύεται με αρκετά σήματα κινδύνουπου τον αφορούν.

Στην ομιλία του, που χαιρετίστηκε ως γενναία διεθνής πρόκληση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης (το 90% των οποίων ελέγχει ο ίδιος), κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταπολεμήσει συλλογικά αυτό που πιστεύει ότι είναι η μεγαλύτερη σήμερα ασθένεια της ανθρωπότητας: την ισλαμοφοβία.

“Δικαίωμα veto τα μουσουλμανικά έθνη”

Θέλει, είπε, να φέρει επανάσταση στη μεταπολεμική διεθνή πολιτική τάξη, δίνοντας στα μουσουλμανικά έθνη μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε” ήταν η ρήση του τα τελευταία χρόνια. Θέλει τα μουσουλμανικά έθνη, κατά προτίμηση η Τουρκία, να έχουν δικαίωμα βέτο, μέσω του ΟΗΕ, σε μια νέα παγκόσμια τάξη.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ερντογάν θέλει ο κόσμος να αναγνωρίσει το αποσχισθέν τουρκικό κρατίδιο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Αυτό το κρατίδιο προέκυψε μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν:

  • Απαξίωσε τους ειρηνευτές του ΟΗΕ στην Κύπρο.
  • Ορκίστηκε να πολεμήσει στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
  • Και, όπως ήταν φυσικό, ζήτησε παγκόσμια υποστήριξη για την υπόθεση των Παλαιστινίων.

Περίγελος του κόσμου

Στην πιο ανάλαφρη πλευρά των πραγμάτων, έγινε ο περίγελος του κόσμου όταν παραπονέθηκε ότι δεν αισθανόταν άνετα με τη χρήση των “LGBT χρωμάτων”, όπως τα χαρακτήρισε, στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι διακοσμημένο με έντονα χρώματα που προωθούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα ήθελε να το συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. “Ένα από τα ζητήματα που με ενοχλεί περισσότερο”, δήλωσε ο Ερντογάν, “… είναι ότι όταν μπαίνεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, βλέπεις τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ στα σκαλοπάτια και σε άλλα σημεία”.

Ο Ερντογάν κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ

Ακόμα δεν τελειώσαμε με όσα κάνει… Ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι κρατά όμηρο το ΝΑΤΟ. Στις 26 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Άγκυρα.

Η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση από τη Ρωσία. Κατέθεσε αίτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, η οποία έγινε δεκτή στη συμμαχία τον Απρίλιο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν για τους νεοεισερχόμενους, και η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που κρατά αρνητική στάση.

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η καθυστέρηση απειλεί να υποδαυλίσει τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ,  είναι όλο και πιο ανυπόμονοι να δουν τη Σουηδία μέλος.

Η σχέση Ερντογάν με τους τρομοκράτες του ISIS

Εν τω μεταξύ, στην πατρίδα μας, ένας γενναίος Τούρκος δημοσιογράφος μετέδωσε ένα βίντεο που δείχνει τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να συλλαμβάνονται στην Τουρκία, στη συνέχεια να αφήνονται ελεύθεροι και να στέλνονται σε κυβερνητικά στρατόπεδα για στρατιωτική εκπαίδευση.

Οι “εκπαιδευμένοι” τρομοκράτες περιλαμβάνουν την ανώτατη διοίκηση του ISIS, όπως έδειξε το βίντεο. Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν διέψευσε το υλικό του διακεκριμένου δημοσιογράφου Ismail Saymaz, επικριτή της κυβέρνησης και αρθρογράφου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sözcü.

Από που παίρνει δύναμη ο Ερντογάν

Αν και σπάνια είναι ορατοί στο δημόσιο χώρο, υπάρχουν ρεαλιστές πολιτικοί του δυτικού κόσμου που κατανοούν το πρόβλημα Ερντογάν καλύτερα από πολλούς αυτοπαγιδευόμενους αισιόδοξους. Ένας από αυτούς είναι ένας Γάλλος ευρωβουλευτής, ο Τιερί Μαριάνι, ο οποίος σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο έκανε με σαφήνεια μια διάγνωση για τον Τούρκο πρόεδρο: “Ο Ερντογάν παίρνει τη δύναμή του από δύο πράγματα: Την απώλεια της δύναμής μας και την [στρατηγική] μας τύφλωση”.

Στην κοσμοθεωρία του Ερντογάν, η ισλαμοφοβία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας και οι βασανιστές δεν είναι…

—–
(*) Σημείωση: Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο που έγραψε ο Burak Bekdil, λίγες ημέρες πριν φύγει με τραγικό τρόπο από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου 2023, στα 56 χρόνια του. Ο Μπουράκ υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας γενναίος και λαμπρός Τούρκος δημοσιογράφος και αρθρογράφος που έγραφε στην εφημερίδα Hürriyet για 29 χρόνια. Το economico έχει φιλοξενήσεις άρθρα του, που αναφέρονται στο σημερινό καθεστώς της Τουρκίας. Την εποχή του θανάτου του ήταν μέλος του Φόρουμ Μέσης Ανατολής και  κάλυπτε τις εξελίξεις στην Τουρκία για την εβδομαδιαία εφημερίδα Defense News των ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή