Τουρκία-Ρωσία: Στις 12 Φεβρουαρίου ο Πούτιν μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Ερντογάν

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Πούτιν μεταβαίνει στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Ερντογάν

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους. Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο από το 2013.

Η Αίγυπτος

Στη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να συζητηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Η ενίσχυση του εμπορίου και ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης στην ατζέντα. Σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έγινε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι οι διπλωματικές σχέσεις αναβαθμίστηκαν και πάλι στο επίπεδο του πρεσβευτή.

Τι λέει η Μόσχα

Ωστόσο, η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε για τον σκοπό της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου ότι «μπορώ να πω ότι τα ουκρανικά θέματα θα είναι πιθανώς ένα από τα κύρια θέματα των διαπραγματεύσεων».

Η επίσκεψη Πούτιν ανακοινώνεται από την Τούρκια, μόλις λίγες ημέρες μετά το «πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση στη χώρα 40 νέων και κιτ αναβάθμισης παλιότερων F-16, αλλά και τη δήλωση Νούλαντ ότι, αν η Τουρκία αποσύρει το ρωσικό σύστημα S-400, οι ΗΠΑ θα δεχθούν την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.

Η συγκυρία

Υπό αυτό το πρίσμα, η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα τελευταία χρόνια Τουρκία και Ρωσία έχουν συσφίξει σημαντικά τις σχέσεις τους, προκαλώντας δυσφορία στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ που αισθάνονται ότι η Άγκυρα κινείται σε τροχιά που την απομακρύνει σταθερά από τη Δύση και τη συμμαχία.

Από την άλλη, βέβαια, παρότι η Ρωσία προσπαθεί να δελεάσει την Τουρκία με την προοπτική μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, εντούτοις Μόσχα και Άγκυρα διατηρούν συγκρατημένα επιφυλακτική στάση η μία απέναντι στην άλλη, προσπαθώντας να «ανιχνεύσουν» σκοπούς, στόχους και συμφέροντα σε μια ρευστή γεωπολιτικά συγκυρία.

Καμία δημοσίευση για προβολή