Τραγωδία με απώλειες ετήσιου τζίρου 70% στην εστίαση και 50% στο λιανεμπόριο – Τι μας δίδαξε το πρώτο lockdown για την αντίδραση της οικονομίας. Tι συνέπειες αναμένουμε στο δεύτερο

Μητσοτάκης μέτρα
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός: Τα επιπλέον μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. ευρώ. Αναμένουμε επίσης ένα τροποποιημένο προσχέδιο προϋπολογισμού με παροχές και μεταρρυθμίσεις μεγαλύτερες από το 6% του ΑΕΠ που είναι μέχρι σήμερα.  Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα  μέτρα που έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 4% του ΑΕΠ.

Οι καθυστερήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστούν δυσκολότερη την προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας.  Ο ρυθμός ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας πρόκειται να ξεπεράσει το 10% καθώς η αντίδραση των πολιτών και των αγορών αναμένουμε ότι θα είναι η ίδια με αυτή του πρώτου Lockdown. Δηλαδή μείωση κατανάλωσης- παρά το γεγονός ότι  εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης θα λάβουν  μεγαλύτερη ενίσχυση (αντί για τα 500 ευρώ μέχρι τώρα, 800 ευρώ). Και αυτό γιατί πρόκειται να ενισχυθεί η αποταμίευση ή να διευθετηθούν οφειλές.

Αναμένουμε επίσης απώλειες στον  κλάδο της εστίασης και της  ψυχαγωγίας της τάξεως του 70%, μείωση στο λιανικό εμπόριο με τις απώλειες εκεί να υπολογίζονται στο  50% λόγω του γεγονότος ότι μετά τον πρώτο εγκλεισμό η λειτουργία τους επανήλθε στα ίδια επίπεδα σε αντίθεση με την εστίαση η οποία μέχρι πρόσφατα και πριν το δεύτερο λουκέτο έκλεινε νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο.

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας σκοπός είναι μέσα από το πάγωμα των συμβάσεων να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και να περιοριστούν οι  απολύσεις. Το δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού, θα καθυστερήσει  όχι μόνο την επιστροφή στην κανονικότητα,  αλλά και την εμφάνιση και έγκυρη αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού που θα επιφέρουν μονιμότερες δυσκολίες στην οικονομία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ποσοστά απασχόλησης της χώρας τα οποία δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αυτή την στιγμή αλλά μετά το πέρας των  προσωρινών μέτρων λόγω των  αναστολών συμβάσεων του προσωπικού των επιχειρήσεων.

Το επιπλέον πρόβλημα στην Ελλάδα- τι μας δίδαξε το πρώτο Lockdown: Με την άρση της απαγόρευσης οι μεγάλες επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες άρχισαν να λειτουργούν αμέσως.

Πρόβλημα επαναλειτουργίας υπήρξε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη και στην Κίνα η οποία επανήλθε πρώτη,  οι περισσότερες  μικρομεσαίες επιχειρήσεις επέστρεψαν σε ρυθμούς προ πανδημίας μετά από 60 μέρες από την άρση της απαγόρευσης.

Στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα επίσης άργησε να επανέλθει για τις μικρότερες εταιρείες γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς αυτές αποτελούν την πλειοψηφία στην χώρα. Μετά το δεύτερο Lockdown και έχοντας γνώση ήδη από το πρώτο, είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά να είναι γρηγορότερη.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή