Τραγωδία στα Τέμπη: Αναβαθμίζεται η δικαστική έρευνα, σύγκλιση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας για ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή

Στην αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη προσανατολίζεται ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, o oποίος ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλεια των Εφετών Λάρισας προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ανατεθεί ή όχι σε εφέτη ανακριτή η ανάκριση για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα.

Έρχεται ειδικός εφέτης ανακριτής

Ο κ. Δασκαλόπουλος στο έγγραφο του για σύγκλιση της Ολομέλειας των 21 προέδρων εφετών και εφετών που υπηρετούν στην πρωτεύουσα της θεσσαλιας, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)».

Επίσης, αναμένεται λόγω της σπουδαιότητας και του κοινωνικού ενδιαφέροντος της υπόθεσης να οριστούν και επίκουροι εφέτες προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του εφέτη ανακριτή. Η απόφαση για το αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή θα ληφθεί από τους 21 προέδρους εφέτες και εφέτες που θα συμμετέχουν στην Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Θα ελεγχθούν τα πάντα

Η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή συντομεύει το χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας, καθώς ο εφέτης που θα αναλάβει απαλλάσσεται των λοιπών καθηκόντων του και απασχολείται μόνο με την συγκεκριμένη υπόθεση. Η έρευνα, δε, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, εκτός από εκείνες του σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, που θα ελεγχθούν για τις ευθύνες τους για το δυστύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Ντογιάκο, διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιου ευθύνονται για όλα αυτά. Η έρευνα ανατέθηκε στον Οικονομικό Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκο. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αν το κρίνει απαραίτητο, να ορίσει εφέτη ανακριτή στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή