Τράπεζες: «Παγώνουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια για έναν χρόνο

προγραμμα «σπίτι μου»

Στην εφαρμογή ενός μέτρου που θα δώσει ανάσα σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων φαίνεται πως προσανατολίζονται οι τράπεζες και δεν είναι άλλο από το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση, ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των τραπεζιτών και του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τα πιστωτικά ιδρύματα ενημέρωσαν τον ΥΠΟΙΚ για την αποφάσή τους να «παγώσουν» το Euribor και το Libor για ένα χρόνο.

Ο λόγος γίνεται για το euribor 1 μηνός, 3 μηνών και για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στη χώρα μας.

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια στα δάνεια της κατηγορίας μετατρέπονται σε σταθερά, με πλαφόν το ύψος των επιτοκίων αναφοράς κατά την ημερομηνία που θα επιλεγεί, πλέον του περιθωρίου (spread) που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση.

Με βάση το σχεδιασμό, το σχετικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες, λειτουργώντας ως μία μορφή επιβράβευσης προς τους συνεπείς πελάτες τους.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου μήνα το euribor 1 μήνα διαμορφωνόταν σε 2,92%, το euribor 3 μηνών σε 3,038% και το επιτόκιο της ΕΚΤ σε 3,50%.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου

  • Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά, δηλαδή, σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.
  • Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες. Δηλαδή, στα τέλη του Μαρτίου 2023. Οι δόσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.
  • Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.
  • Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα παρέμβαση στο επιτόκιο αναφοράς φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν απαιτείται και έγκριση από την ΕΕ.

Καμία δημοσίευση για προβολή