Τρίβει τα χέρια του ο Ερντογάν: Το μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική του πτήση (Video)

Το μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική του πτήση (Video)

To εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο στην προσπάθεια της χώρας να αναβαθμίσει την αεροπορία της και να περιορίσει την εξάρτηση από το εξωτερικό.

Το KAAN απογειώθηκε νωρίς τη Δευτέρα και κατάφερε να παραμείνει στον αέρα για 14 λεπτά, φτάνοντας σε ύψος 10.000 ποδών και ταχύτητα 230 κόμβων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB). Πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις 21 Φεβρουαρίου. «Σήμερα, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη σημαντικής ημέρας στην ιστορία της τουρκικής αεροπορίας και της τουρκικής άμυνας», δήλωσε ο επικεφαλής της SSB Χαλούκ Γκοργκούν, καθώς βρέθηκε με τους πιλότους δοκιμών και την ομάδα του έργου.

«Αυτή η πτήση, όπως και η πρώτη, ήταν πολύ επιτυχής. Τα δεδομένα που ελήφθησαν σε αυτή την πτήση θα αξιολογηθούν από ολόκληρη την ομάδα και οι προετοιμασίες για τις επόμενες πτήσεις θα συνεχιστούν», σημείωσε ο Γκοργκούν. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε το έργο TF-X για την παραγωγή ενός εθνικού μαχητικού αεροσκάφους το 2016. Η Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική BAE Systems ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017 για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς.

Στόχος η έναρξη παραγωγής το 2028

Το KAAN, που παρουσιάστηκε δημοσίως πέρυσι, θεωρείται το πιο φιλόδοξο σχέδιο της Τουρκίας μέχρι σήμερα. Το πολεμικό αεροσκάφος έκανε το ντεμπούτο του στον διάδρομο προσγείωσης και ολοκλήρωσε την πρώτη του δοκιμή τροχοδρόμησης, αφού ξεκίνησε για πρώτη φορά τους κινητήρες του στα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους. Επιδιώκεται να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16 της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων, ο οποίος σχεδιάζεται να καταργηθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 2030.

Το KAAN θα τροφοδοτείται αρχικά από δύο κινητήρες General Electric F-110, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης στα αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 τέταρτης γενιάς. Στόχος της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει εγχώριας παραγωγής κινητήρες στο αεροσκάφος κατά τη σειριακή παραγωγή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2028. Το αεροσκάφος θα είναι ικανό για μάχη αέρος-αέρος με όπλα νέας γενιάς και χτυπήματα ακριβείας από εσωτερικές αποθήκες όπλων με υπερηχητική ταχύτητα και θα παρέχει επίσης αυξημένη μαχητική ισχύ με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων.

Τα χαρακτηριστικά

Το αεροσκάφος θα καταστήσει την Τουρκία μία από τις λίγες χώρες που διαθέτουν την υποδομή και την τεχνολογία για την παραγωγή μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Οι τεχνικές προδιαγραφές του KAAN περιλαμβάνουν:

  • Μέγιστη ταχύτητα πτήσης: 1,8 Mach
  • Ύψος οροφής: 55.000 πόδια
  • Όρια ισχύος: +9g/-3,5g
  • Εσωτερική αποθήκη όπλων
  • Υπερηχητική ταχύτητα
  • Χαμηλή διατομή ραντάρ
  • Προφίλ πολλαπλών ρόλων
  • Ικανότητα αέρος-αέρος
  • Ικανότητα αέρος-εδάφους.

Να σημειωθεί ότι το ΚΑΑΝ κινείται σε παρόμοια φιλοσοφία με το αμερικανικό F-22 και το κινεζικό J-20, δύο δικινητήρια stealth αεροσκάφη 5ης γενιάς που η κύρια αποστολή τους είναι η εναέρια υπεροχή, χωρίς, ωστόσο να παραγνωρίζεται και η δυνατότητα κρούσης. To κόστος του αεροσκάφους υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, υψηλότερη από τα F-35 που θα αγόραζε η Τουρκία, αν δεν είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Καμία δημοσίευση για προβολή