Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία επιβάλλει η ΝΔ, αλλά εξαιρεί τον Αντώνη Σαμαρά

Κομματική πειθαρχία επιβάλλει η ΝΔ, αλλά εξαιρεί τον Αντώνη Σαμαρά

Το μέτρο της κομματικής πειθαρχίας επιβάλλει η ΝΔ στα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας, ενόψει της ψήφισης την Τρίτη της επίμαχης τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 30.000 μετανάστες που εργάζονται στη χώρα χωρίς τα νόμιμα χαρτιά να αποκτήσουν άδεια παραμονής και εργασίας. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ωστόσο, από το μέτρο της κομματικής πειθαρχίας η ΝΔ εξαιρεί τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από την Παρασκευή έχει αντιταχθεί με έντονο τρόπο στην τροπολογία, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε νομιμοποιήσεις «λαθρομεταναστών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ενιαίες αποφάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μπορεί μεν να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για κάποια ζητήματα, ωστόσο, τελικά οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ενιαίες, ενώ σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν υπάρξει κι άλλη διαφοροποίηση κατά την ψήφιση της τροπολογίας, είπε ότι θα ακολουθηθούν τα όσα ισχύουν για τέτοιες περιστάσεις, προφανώς αναφερόμενος σε πειθαρχική διαδικασία ή και διαγραφή του διαφωνούντα βουλευτή.

Ωστόσο, ο Π. Μαρινάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κ.Ο. της ΝΔ είναι συμπαγής, αρραγής και το έχει αποδείξει διαχρονικά, ενώ επανέλαβε ότι η τροπολογία δεν επιφέρει ούτε ελληνοποιήσεις, ούτε μονιμοποιήσεις ούτε δίνει άδειες παραμονής. Αντιθέτως, είπε ότι είναι μια one-off ρύθμιση που αφορά περίπου 30.000 μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα και τους διασφαλίζει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, με πολύ αυστηρά κριτήρια, η οποία ανακαλείται αυτομάτως μόλις παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ηχηρές διαφοροποιήσεις

Συμπλήρωσε, δε, ότι η ρύθμιση αυτή έχει μόνο οφέλη, καθώς αυξάνει τη δηλωμένη νόμιμη εργασία, αλλά και τους καταγεγραμμένους μετανάστες στη χώρα και έρχεται να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, όπως προγράμματα της ΔΥΠΑ και διακρατικές συμφωνίες, και επισήμανε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις και μάλιστα με πιο «χαλαρά» κριτήρια ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ιταλία, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί κάλεσμα να έρθουν κι άλλοι μετανάστες.

Πάντως, νωρίτερα τη Δευτέρα καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Παππά, με τον πρώτο σε δηλώσεις του να κάνει λόγο για «έκπτωση» της πολιτικής της ΝΔ για τους μετανάστες και θεωρεί σωστές τις ενστάσεις Σαμαρά, ενώ η διαφοροποίηση Παππά επί της ουσίας παραβιάζει τον πολιτικό κανόνα που λέει ότι τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία της, εκτός κι αν παραιτηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή