Τροπολογίες στον αντικαπνιστικό νόμο επιτρέπουν απασχόληση στο ΕΣΥ με μπλοκάκι και χωριστή άδεια σε μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Με την εξαίρεση των γενοσήμων, βιο-ομοειδών και εμβολίων από τη διαπραγμάτευση τιμής και την εισαγωγή της απασχόλησης στο ΕΣΥ με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπερψηφίσθηκε χθες το βράδυ από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΔΥ και την απαγόρευση καπνίσματος.

Στο νέο νόμο συμπεριελήφθησαν δύο τροπολογίες που διευκρινίζουν ρητά πλέον ποιά φάρμακα εντάσσονται στη Θετική Λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων με συντομότερες διαδικασίες, αφού ήδη έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία της Επιτροπής Αξιολόγησης, ενώ παράλληλα δίνεται το «πράσινο φως» για αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στο σύστημα υγείας, με τη χρήση δελτίου παροχής υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει σήμερα άλλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό.

Στη δεύτερη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι περιπτώσεις άρνησης χορήγησης άδειας ιδιωτικής κλινικής και η ενταλματοποίηση των εφημεριών του 2019 καθ΄΄’ υπέρβαση των προβλεπομένων, μόνο μέχρι ποσοστού 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών των νοσοκομείων και ΠΕΔΥ κάθε υγειονομικής περιφέρειας, διαφορετικά περικόπτονται.

Φάρμακα χωρίς διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία, επιχειρείται η fast track εισαγωγή στη θετική λίστα των γενοσήμων, των φαρμάκων σταθερού συνδυασμού, των βιο-ομοειδών, των εμβολίων και των φαρμάκων των οποίων αλλάζουν επουσιώδη χαρακτηριστικά, όπως οι συσκευασίες ή οι περιέκτες τους.

Στόχος της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση ένταξης αυτών των φαρμάκων στον κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης από τη χρήση τους.

Περισσότερα σε λέξεις

Η ρύθμιση επελέγη, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με την εξαίρεση των προϊόντων αυτών από την Επιτροπή Αξιολόγησης, ενώ προβλέπεται και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες.

Αναλυτικά, η τροπολογία ορίζει ότι δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση, ούτε παραπέμπονται σε διαπραγμάτευση:

  • Τα γενόσημα, εφόσον η τιμή παραγωγού είναι ίση ή χαμηλότερη του 65% της τιμής παραγωγού του προϊόντος αναφοράς.
  • Τα προϊόντα σταθερού συνδυασμού, εφόσον έχουν τιμή ίση ή χαμηλότερη από το άθροισμα των αντίστοιχων τιμών των επιμέρους δραστικών ουσιών που περιλαμβάνουν.
  • Τα φάρμακα που αλλάζουν περιέκτη, συσκευασία, ονομασία ή φαρμακοτεχνική μορφή με την ίδια οδό χορήγησης και διαδικασία αποδέσμευσης, εφόσον δεν επιφέρουν επίπτωση στη δαπάνη και η τιμή αποζημίωσής τους είναι ίση ή χαμηλότερη από το αντίστοιχο ήδη ενταγμένο προϊόν στον κατάλογο.
  • Τα εμβόλια που έχουν λάβει κατ΄ αρχήν θετική αξιολόγηση με συνοπτική διαδικασία εντάσσονται στη Θετική Λίστα αμέσως, αν η τιμή παραγωγού είναι ίση ή χαμηλότερη από τα ήδη αποζημιούμενα εμβόλια για το ίδιο αντιγόνο.
  • Τα βιο-ομοειδή που έχουν λάβει θετική αξιολόγηση με συνοπτική διαδικασία, εφόσον έχουν τιμή παραγωγού ίση ή χαμηλότερη των αντιστοίχων προϊόντων αναφοράς.

Στο ΕΣΥ με… μπλοκάκι

Η δεύτερη τροπολογία επιτρέπει την απασχόληση με δελτίο αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων διατάξεων, όταν δεν επαρκεί το επικουρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών. Η διάταξη αφορά διάφορες ειδικότητες πέραν των ιατρικών, όπως ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούν, κοινωνιολόγους, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, τεχνολόγους ακτινολογίας, πληρώματα ασθενοφόρων κλπ. Το κόστος αποζημίωσής τους, βαρύνει τα νοσοκομεία.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Σε ότι αφορά τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που εγκαθίστανται σε ιδιωτικές κλινικές και λειτουργούν ανεξάρτητα από αυτές, είναι αυτόνομες διαθέτονας ίδιες υποδομές εισόδου και εγκαταστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση η άδεια χορηγείται στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που φέρει την ευθύνη για την πλήρωση των απαιτουμένων όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της μονάδας, συμβάλλεται στο μισθωτήριο και διαθέτει τα τιμολόγια του εξοπλισμού. Η διάταξη προτάθηκε για τη διευκόλυνση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και αποσαφήνιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση των μονάδων αυτών.

Πηγή: Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή