“Τρύπα” ρευστότητας 2 δισ. Ευρώ στα σούπερ μάρκετ αν εφαρμοστεί η συζητούμενη στην Ε.Ε. εξόφληση προμηθευτών σε 30 ημέρες

"Μια τομή η οποία, εάν δεν εφαρμοστεί με σωστό τρόπο, θα ρίξει στα 'βράχια' κάποιες επιχειρήσεις."

Προβλήματα στις υφιστάμενες συμφωνίες εμπορικής πίστωσης και “τρύπα” ρευστότητας συνολικής αξίας 2 δισ. Ευρώ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θα προκαλέσει μεταξύ άλλων ενδεχόμενη εφαρμογή πρότασης Ευρωπαϊκού Κανονισμού που συζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περί υποχρεωτικής αποπληρωμής προμηθευτών εντός δεσμευτικής προθεσμίας 30 ημερών σε ολόκληρη την αγορά λιανικής.

Όπως αναφέρει η “Ναυτεμπορική”, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ) ο γενικός διευθυντής της, Απόστολος Πεταλάς, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, επεσήμανε πως οι συζητούμενες αλλαγές στην εξόφληση των προμηθετών αποτελούν “μια τομή η οποία, εάν δεν εφαρμοστεί με σωστό τρόπο, θα ρίξει στα ‘βράχια’ κάποιες επιχειρήσεις. Εάν είναι αύριο να εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός, χρειάζονται 2 δισ. Ευρώ μόνο για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων“.

Για τον ίδιο, στην εγχώρια αγορά η διάρκεια της εμπορικής πίστωσης αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αλυσίδων σούπερ μάρκετ και προμηθευτών τους. Η θέση του κλάδου στην Ελλάδα, είναι ότι αυτός ο κανονισμός μπορεί να βοηθήσει, αρκεί να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕ, Αριστοτέλη Παντελιάδη, “οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν με δεδομένα Βρυξελλών”, εξηγώντας ότι μια οριζόντια εφαρμογή χωρίς να αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες των τοπικών αγορών, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο. Ενδεικτικά ανέφερε, πως “ο τρόπος με τον οποίο γίνονται επενδύσεις από τις Ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι μέσω δανεισμού. Πολλές από τις αλυσίδες είναι ήδη πολύ δανεισμένες, αλλά είμαστε υγιείς επιχειρήσεις και εξυπηρετούμε τον δανεισμό. Εάν όμως χρειαστούν αυτά τα δισ. ευρώ για να πληρώνουμε στις 30 μέρες, τότε θα γίνει πάρα πολύ δύσκολος ο δανεισμός”. Σύμφωνα με την “Ναυτεμπορική”, οι ημέρες πίστωσης στην εγχώρια οργανωμένη αγορά του λιανεμπορίου κυμαίνονται στην τρέχουσα περίοδο μεταξύ 60 και 140 ημερών.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την ακρίβεια, ο κ.Παντελιάδης χαρακτήρισε το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ως “παρεμβατισμό”, ο οποίος δημιουργεί δυσλειτουργίες. “Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα μέτρα αυτά παίρνουν χαρακτήρα μονιμότητας. Με την παράταση που παίρνει το μέτρο αυτό, αγγίζει πλέον τα τέσσερα χρόνια και αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις. Δεν ζητάμε κατάργηση του ελέγχου για να αυξήσουμε τα περιθώρια κέρδους, αλλά γιατί πρέπει να μπορούμε να ασκήσουμε εμπορική πολιτική και να ακολουθούμε τις νέες καταναλωτικές τάσεις”.

Από την πλευρά του, ο κ.Πεταλάς επεσήμανε πως “η κερδοφορία του κλάδου το 2022 κινήθηκε στο επισφαλές όριο του 1,47% και το 2023 αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα”.

Καμία δημοσίευση για προβολή