Τσαλακώθηκε ο Πούτιν: Συμβιβάστηκε με τον αρχηγό των μισθοφόρων Πριγκόζιν και αποσύρει τις κυρώσεις για το “πραξικόπημα”

Bloomberg: Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες της Βαλτικής και δοκιμάζει τις αντοχές του ΝΑΤΟ

Με ένα συμβιβασμό “ντροπιαστικό” τόσο για τον “πανίσχυρο” Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και για τον “πολύ” Γεβγκένι Πριγκόζιν έληξε το “πραξικόπημα” των μισθοφόρων της Wagner, με το προφίλ και των δύο να βγαίνει τσαλακωμένο. Ο Πούτιν γιατί αποδεικνύεται αδύναμος αφού αφήνει ατιμώρητο ένα στρατιωτικό κίνημα εναντίον του, ο Προγκόζιν γιατί εμφανίζεται ώς ένα ποντίκι που βρυχάται, με κινήσεις μεγλύτερες από το μπόϊ του.

  • Ο Πριγκόζιν ανέκρουσε πρύμναν και, ενώ οι δυνάμεις του είχαν φτάσει 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, έδωσε εντολή στους μισθοφόρους του να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ο Πριγκόζιν θα μετακομίσει στη Λευκορωσία.
  • Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η ποινική διαδικασία που είχε ξεκινήσει εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρεται, ενώ δεν πρόκειται να διωχθούν όσοι μισθοφόροι της Wagner ή άλλοι μαχητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Ακόμη, όσοι από τους μισθοφόρους δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, θα υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε ότι προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές ήταν να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Παράλληλα τόνισε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν, ο οποίος αργά το βράδυ του Σαββάτου έφυγε από το Ροστόφ.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, για να τελειώσει η κρίση με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί γνώριζε τον Πριγκόζιν προσωπικά εδώ και 20 χρόνια.

Η “ανταρσία” τερματίστηκε όσο ξαφνικά άρχισε

Ο ρωσικός στρατός (1,5 εκατ. μέλη) τέθηκε σε συναγερμό εξαιτίας της ανταρσίας, που κράτησε περίπου ένα 24ωρο· κατά τη διάρκειά της, μισθοφόροι του κ. Πριγκόζιν κυρίευσαν το στρατιωτικό αρχηγείο στη Ροστόφ, κέντρο διοίκησης-κλειδί όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ χιλιάδες εξ αυτών κίνησαν για τη Μόσχα με οχηματοπομπή — εγείροντας το φάσμα εμφυλίου πολέμου και προσελκύοντας την προσοχή του κόσμου ολόκληρου.

Η ένοπλη στάση των μισθοφόρων τερματίστηκε όσο ξαφνικά άρχισε, ενώ οι εμπειροπόλεμοι μαχητές απείχαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη μεσολάβηση του Μινσκ για να τερματιστεί η κρίση.

Οι δυνάμεις της Βάγκνερ αποχώρησαν από τη Ροστόφ στον Ντον κι επέστρεφαν στα στρατόπεδα τους το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε την Κυριακή ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάνταρ Λουκασένκο έχει προσωπική σχέση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εδώ και 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεσολάβηση και τη συμφωνία με την οποία παραχωρείται άσυλο στη Λευκορωσία στον κ. Πριγκόζιν, τονίζοντας πως επέτρεψε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Πως ξεκίνησε το “πραξικόπημα”

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της μισθοφορικής οργάνωσης. Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα και κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να ενωθούν με τους μαχητές της Wagner για να βάλουν τέλος στο «χάος που επικρατεί στη χώρα».

«Το κακό που προκάλεσε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει. Αυτοί που σκότωσαν σήμερα τα αγόρια μας και κατέστρεψαν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών μας θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Πριγκόζιν και πρόσθεσε: «Ζητώ να μην αντισταθεί κανείς. Όποιος αντιστέκεται, θα τον θεωρήσουμε απειλή και θα τον καταστρέψουμε αμέσως».

Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο επικεφαλής της Wagner και μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στην περιοχή του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές. Στην πόλη Ροστόφ βρίσκεται το αρχηγείο της στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσίας στον νότο.

Αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ροστόφ, οι δυνάμεις της Wagner κινήθηκαν προς τη Μόσχα, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ενώ η πομπή της Wagner κατευθύνονταν προς τη Μόσχα, με ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. «Τώρα ήρθε εκείνη η στιγμή, που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για αυτό [και] ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από τη μία πλευρά, γυρίζουμε πίσω τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος, σε συνεννόηση με τον Πούτιν, διαπραγματεύτηκε συμφωνία με τον επικεφαλής της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Ο ρόλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο 

«Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρείας Βάγκνερ και [να λάβει] μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων», μετέδωσε το κανάλι του λευκορωσικού καθεστώτος στο Telegram, Pul Pervogo.

Στο πρωινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τονίσει πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Στο πλεύρο του Πούτιν οι Τσετσένοι του Καντίροφ

Ο επικεφαλής των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε τις πράξεις του Πριγκόζιν «προδοτικές» και δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα υπερασπιστούν τη Μόσχα ώστε να καταστείλουν την ανταρσία.

Ο διοικητής της Wagner Ντμίτρι Ουτκιν απάντησε στον Καντίροφ, λέγοντας: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να συναντηθούμε άντρας προς άντρα, καθώς ήδη γνωριζόμαστε από τον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας», έγραψε στο Telegram.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τονίζει ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η κρίση στη Ρωσία θα τελειώσει άμεσα.

Οπως αναφέρει στο BBC, δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, εκτιμά ωστόσο πως ο Πριγκόζιν δεν πρόκειται να υπαχθεί στον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας.

Αυτή η στιγμή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια παύση πριν από την πραγματική «σύγκρουση», σημειώνει ο Τζον Χέρμπστ.

Ενδεχομένως, προσθέτει, ο Πούτιν θα ήταν πρόθυμος να υποχωρήσει από τις δηλώσεις του και να πορευτεί λαμβάνοντας προφυλάξεις.

«Η Δύση θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά χωρίς να μιλάει», τονίζει.

Ο Τζέιμς Νίξεϊ, επικεφαλής του προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House, αναφέρει πως το Σάββατο ήταν η χειρότερη μέρα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλα τα χρόνια της προεδρίας του.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή