Τσίπρας από Μόναχο: Γράφω ιστορία με το Ζόραν!

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή ομιλία του στην καθιερωμένη ετήσια και για φέτος 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Από το βήμα της σημαντικότερης διεθνούς διάσκεψης για θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, η οποία και διεξάγεται από τη δεκαετία του ’60, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω».

«Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και «βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά, δεν θα συμμορφωθεί με τη τάση που επιδιώκει την υπονόμευση της ίδιας της βάσης της Δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για Τουρκία και προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός, μίλησε και για την Τουρκία, τονίζοντας: «Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.. Λειτουργήσαμε πέρα από τα στερεότυπα της κοινής μας γνώμης. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την Τουρκία τρεις φόρες μέσα σε έξι μήνες. Η Ελλάδα επέμεινε σε λύσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο της προστασίας του διεθνούς νόμου. Φτάσαμε πολύ κοντά στο να επιλύσουμε το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς μία δίκαιη λύση».

Η αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός».

[more]

«Ξεπεράσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρή δουλειά και εποικοδομητικούς συμβιβασμούς, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε, είναι ότι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη».

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι αλλαγές γίνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό.. Πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτές τις αλλαγές. Η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που κωλυσιεργούν και τρέμουν τις αλλαγές. Η ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η ιστορία γράφεται από εκείνους που έχουν το κουράγιο και την τόλμη».

«Είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν βρισκόμαστε σ’ αυτή την πλευρά της ιστορίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της χώρας.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή