“Είμαστε κοντά στην ημέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρξουν ξανά χαρούμενα γέλια μαθητών” είπε ο Τσίπρας στη Χάλκη

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η θεολογική σχολή της Χάλκης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του μετά την ξενάγησή του στους χώρους της σχολής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, συμφωνίας ή συναλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τα συμφέροντα τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά».

”Μαζί με Ερντογάν την επόμενη φορά”

«Έχω την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ το κατώφλι του κτηρίου θα είναι με τον πρόεδρο Ερντογάν για μια λαμπρή ημέρα χαράς για την επανέναρξη της λειτουργίας της σχολής της Χάλκης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είπε «θέλω να πω ότι υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και χώρες που μόνο μέσα από το διάλογο μπορούμε να τα επιλύσουμε. Θέλω να παραδεχθώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του οικουμενικού πατριαρχείου.

Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη την ημέρα που τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρξουν ξανά χαρούμενα γέλια μαθητών».

«Θα είναι απόδειξη ότι είμαστε κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλο αλλά απέναντι στον εαυτό μας και τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ πέραν της ιστορικότητας της επίσκεψης που συμπίπτει με μια ιστορική στιγμή είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία όλων ημών στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά αντικείμενο ελπίδας χαράς και θετικής ενέργειας από τους απλούς πολίτες τους Τούρκους αυτούς του τόπου» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

[more]

Το μήνυμα που στέλνει με την παρουσία του

Αναφερόμενος, δε, στο μήνυμα που θέλησε να στείλει με την παρουσία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι ότι «η επαναλειτουργία της σχολής δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διχόνοιας ή διενέξεων αλλά πηγή αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς. Πιστεύω βαθύτατα ότι η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο τόσο και οι μειονότητες, η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική στην Τουρκία δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο εντάσεων αλλά γέφυρες για τους λαούς μας».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή