Τα ελληνικά νοικοκυρά έγιναν φτωχότερα κατά 32,5 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

Γίναμε φτωχότεροι σε περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις τα χρόνια της κρίσης.

Πόσο; Κατά 32,5 δισ ευρώ. Τόσο υπολογίζει μελέτη της Eurobank ότι έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά την εξαετία 2011-2017. Και αυτό γιατί υποχρεώθηκαν να  καλύψουν τις οικογενειακές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στα χρόνια της κρίσης

Σύμφωνα με τη Eurobank, ειδικά το έτος 2017 το άνοιγμα ανάμεσα στις δαπάνες των πολιτών και στο εισόδημα τους έφτασε τα 8,3 δις ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους υποχρεώθηκαν να ελαττώσουν την περιουσία τους, είτε πουλώντας ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.α., είτε μειώνοντας τις καταθέσεις τους.

Αφαίμαξη νοικοκυριών

Αυτή η δραματική οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών αποτελεί απόρροια της απότομης – βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, που βίωσε η Ελλάδα τα χρόνια του Μνημονίου.

Παρόλα αυτά κάποιοι κλάδοι της οικονομίας παρουσίασαν τελείως διαφορετική πορεία. Ενώ για τα νοικοκυριά και τις  επιχειρήσεις η έννοια της αποταμίευσης εξαφανίστηκε πλήρως μετά το 2011, οι επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενίσχυσαν το 2017 τα αποθεματικά τους κατά 3,7 δις ευρώ.

Το κάλπικο πλεόνασμα

Τέλος, η γενική κυβέρνηση, χάρη στις περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων και στο τσουνάμι της υπερφορολόγησης, κατάφερε να παρουσιάσει πλεόνασμα 5,5, δις ευρώ το 2017 την στιγμή που το 2009 ήταν -23,6 δις. ποσό που αποτελεί τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξάλειψη ελλειμμάτων.

Με δυό λόγια

Τα νοικοκυριά έβαλαν τις οικονομίες τους βορά στα μνημόνια. Το πλεόνασμα του δημοσίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφαίμαξη των πολιτών.

Καμία δημοσίευση για προβολή